Την προοπτική να κατασκευάσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αποκλειστικά για την κάλυψη της ζήτησης αιχμής, εξετάζει η ΔΕΗ. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της επιχείρησης, εν όψει της δημιουργίας της νέας αγοράς εφεδρικής ισχύος, την οποία προβλέπει η τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, που έχει συντάξει η ΡΑΕ και έχει θέσει σε διαδικασία διαβούλευσης.
Ως πιθανότερος χώρος εγκατάστασης αεριοστροβιλικής μονάδας αυτής της μορφής, εξετάζεται η Κομοτηνή, στην οποία ήδη λειτουργεί η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ. Ωστόσο το δ.σ. της ΔΕΗ απέφυγε να λάβει απόφαση για την εγκατάσταση της μονάδας εφεδρικής ισχύος, έως ότου οριστικοποιηθεί το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς.
Σημειώνεται ότι λόγω του υψηλού κόστους διατήρησης των μονάδων εφεδρικής ισχύος, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η αγορά αυτή θα προσφέρει ετησίως τουλάχιστον 70.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ, τη στιγμή που σήμερα το μεγαβάτ ισχύος αποτιμάται σε 35.000 ευρώ το χρόνο. Ο λόγος είναι ότι οι αιχμιακές μονάδες λειτουργούν ελάχιστες ώρες το χρόνο και άρα η απόσβεση της επένδυσης, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από την παραγωγή ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, απαιτεί την εγκατάσταση αιχμιακών μονάδων συνολικής ισχύος 500-600 μεγαβάτ, κυρίως κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τέλος σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας δύο λιγνιτικών μονάδων της σε Μεγαλόπολη και Μελίτη Φλώρινας, προκειμένου να γίνουν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης.
Μ.ΚA.