Διεύρυνση απωλειών

Η νέα κυβερνητική παρέμβαση για την AIG δεν καθησύχασε τις αγορές
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Η σανίδα σωτηρίας στην AIG μπορεί να απέτρεψε -προς στιγμήν τουλάχιστον- την κατάρρευση ενός ασφαλιστικού κολοσσού και το ντόμινο των επιπτώσεων, που αυτή θα είχε, δεν έδωσε ωστόσο ανάσα στις αγορές μετοχών.

Και τούτο, διότι η νέα αυτή κυβερνητική παρέμβαση, αντί να καθησυχάσει, ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κάθε άλλο παρά φτάνει στο τέλος της. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την εκτίναξη των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά είχε ως αποτέλεσμα οι αμερικανικοί δείκτες να κάνουν βουτιά και οι ευρωπαϊκοί να δουν τις απώλειές τους να διευρύνονται, παρά το αρχικά θετικό κλίμα.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones και S&P υποχωρούσαν περισσότερο από 3%, με το χρηματοοικονομικό κλάδο να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των πιέσεων. Ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών, η Lehman Brothers, είδε τη μετοχή του να βυθίζεται 60%.

Πτώση 32%, στα 19,37 δολ., παρουσίασε και η μετοχή της Morgan Stanley, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ως ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα στο σημερινό ζοφερό περιβάλλον. Απώλειες άνω του 20% είχε επίσης η Goldman Sachs, παρά την παρουσίαση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων. Μαζικές ήταν οι ρευστοποιήσεις και των τίτλων μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης Russel 2000 είχε απώλειες 3,7%.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο δείκτης FTSEurofirst 300, αν και κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης παρουσίαζε κέρδη, υποχώρησε 2% και είχε το χαμηλότερο κλείσιμο από το Μάιο του 2005. Από τη Δευτέρα εμφανίζει απώλειες της τάξης του 8% και φαίνεται να οδεύει προς τα χειρότερα εβδομαδιαία αποτελέσματα της τελευταίας εξαετίας.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 29%, με τον τραπεζικό κλάδο να επωμίζεται το μεγαλύτερο μερίδιο της πτώσης. Χθες τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της HBOS (-19%), παρά την ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε συνομιλίες συγχώνευσης με την Lloyds TSB.

Ανά την Ευρώπη ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 2,25%, ενώ ο DAX στη Φραγκφούρτη 1,75%. Απώλειες 2,14% είχε ο CAC 40 στο Παρίσι. Στη Ρωσία ο πανικός των επενδυτών ήταν τέτοιος ώστε αποφασίστηκε αναστολή των διαπραγματεύσεων.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα