Προχωρά σε βάθος ο έλεγχος της Eurostat για το έλλειμμα

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 10:27

Το «βιβλίο» με τις εκκρεμότητες του 2007 ανοίγει από σήμερα η Eurostat ξεκινώντας ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για την αναθεώρηση του ελλείμματος του προηγούμενου χρόνου πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Στα πιο δύσκολα κεφάλαια σήμερα η εξέταση της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της πορείας του ελλείμματος το 2007 το 2008 και το 2009.

Μια «πρόγευση» για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της εξέτασης έδωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης λέγοντας ότι ακόμη και αν υπάρξουν αποκλίσεις στο έλλειμμα του 2007, αυτές δεν θα συνιστούν μόνιμη και διατηρήσιμη υπέρβαση του συμφώνου σταθερότητας.

Είναι πλέον γνωστό ότι για το 2007 υπάρχουν ακόμη διαφορές για την καταγραφή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 450 εκατ. ευρώ καθώς και λογιστικές διαφορές στον υπολογισμό της «άσπρης τρύπας» αλλά και αδιευκρίνιστες εγγραφές δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Αν τα στελέχη της ΕΣΥΕ αλλά και του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν δώσουν επαρκείς εξηγήσεις τότε το έλλειμμα του 2007 αναμένεται να αναθεωρηθεί στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Commission στο 3,1% ή το 3,2% του ΑΕΠ.

Το επιχείρημα από ελληνικής πλευράς (όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομίας) θα είναι ότι η υπέρβαση αφορά έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες από τις πυρκαγιές οι οποίες έφτασαν περίπου τα 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) καθώς επίσης και το 1,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη αναδρομική εισφορά για την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Η συνέχεια της εξέτασης θα αφορά το έλλειμμα του 2008 για το οποίο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει ότι θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία παρά την αύξηση που παρουσίασε το 2006. Ωστόσο για φέτος δεν φτάνει μόνο το έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης - αφαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών του 2007 να μειωθεί- τουλάχιστον στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ ώστε να εκπληρωθεί και ο όρος του συμφώνου για μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ για κάθε έτος.

Τα δυνατά δημοσιονομικά όπλα για φέτος θα είναι δύο. Η παράταση για ένα χρόνο στην ολοκλήρωση έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.9 δισ. ευρώ σε προγράμματα που έχουν αντικείμενο τις πυρόπληκτες περιοχές. Το ποσό αυτό των έργων αφαιρείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για φέτος και προστίθεται του χρόνου δίνοντας μια βαθιά δημοσιονομική ανάσα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή ενώ η μείωση της ανάπτυξης που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξηγηθεί από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Το δεύτερο όπλο, η είσπραξη του ΕΤΑΚ από το οποίο αναμένονται έσοδα περίπου 900 εκατ. ευρώ αναμένεται να θεραπεύσει την «αναιμία» των δημόσιων εσόδων με μια μικρή ενίσχυση και από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Τέλος στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εσόδων προστίθεται και ένα μέρος από τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο από τα έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο (ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων, περαίωση) μέρος των οποίων θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 2008.

TΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα