Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια (2)

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2001 17:31

Οπως αναμενόταν, οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα στη διάσκεψη του Οργανισμού στη Βιέννη να προβούν σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής «μαύρου χρυσού» κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, προκειμένου να σταθεροποιήσουν την τιμή του αργού γύρω στα 25 δολάρια ανά βαρέλι.

Η απόφαση αυτή, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, περιορίζει κατά περίπου 5% τις εξαγωγές των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με αποτέλεσμα να ανέρχονται πλέον σε 25,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ορισμένες παραγωγοί χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Αλγερία και η Ινδονησία είχαν ασκήσει πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερη μείωση, ενώ οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είχαν καλέσει τον οργανισμό να μην προβεί σε σημαντική μείωση της ημερήσιας παραγωγής του.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί στα 29,9 δολ. ανά βαρέλι, μειωμένη κατά 39 σεντς σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κατά 45 σεντς και βρισκόταν στα 25,07 δολ. ανά βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα