Alitalia: Προσπάθειες για εξεύρευση ύστατης λύσης

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008 16:37
UPD:16:41

Εντός του Σαββατοκύριακου θα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση ύστατης λύσης σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μεγαλύτερα ιταλικά κανάλια, μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την ιδιωτικοποίηση της Alitalia.

Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι «χωρίς δημοσιότητα, χωρίς ανακοινωθέντα και δηλώσεις, έχουν ήδη αρχίσει οι ανεπίσημες επαφές της κυβέρνησης με τον έκτακτο διαχειριστή της εταιρίας Φαντότσι και τα συνδικάτα, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν περιθώρια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο υπουργός εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι, υπογραμμίζει ότι η κοινοπραξία Compagnia Aerea Italiana (Ιταλική Αεροπορική Εταιρία) απέσυρε, μεν, την πρόταση αγοράς, αλλά συνεχίζει να υφίσταται, δεν διαλύθηκε.

Μέχρι τη Δευτέρα, δεν αναμένεται καμμία επίσημη τοποθέτηση, αν και οι "υπόγειες" επαφές και διαμεσολαβήσεις, θα συνεχισθούν ακατάπαυστα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Ιταλού πρωθυπουργού με τα συνδικάτα.

Ο γραμματέας του ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας Σέρτζιο Κοφφέρατι, απάντησε στις επικρίσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στα συνδικάτα για τις χθεσινές εξελίξεις, σημειώνοντας πως «Ο πρωθυπουγός, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων, πάντως, συνεχίζει να αντιτίθεται στους όρους που είχε προτείνει η κοινοπραξία Cai. Οι πιλότοι ζητούν να διατηρηθούν περισσότερες διεθνείς συνδέσεις, οι υπάλληλοι να γίνει αναφορά και στην τύχη των εποχικών, να αποσαφηνισθεί ποιο θα είναι τελικά, το ποσοστό του μισθού που θα περικοπεί, και που θα απορροφηθούν οι υπεράριθμοι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του συνδικάτου Uil, Λουίτζι Αντζελέττι (ο οποίος είχε δεχθεί το σχέδιο Cai), ζητά τώρα να αποφασίσουν όλοι οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρίας, για το αν θα πρέπει να απορριφθεί οριστικά, ή όχι, η μέχρι τώρα διαπραγμάτευση.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa διευκρίνισε και πάλι σήμερα, ότι «υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, για την αγορά της Alitalia».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα