Πανηγυρικό ήταν χθες το κλίμα στα χρηματιστήρια διεθνώς, καθώς το σχέδιο εξόδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση, που παρουσίασε η αμερικανική κυβέρνηση, φάνηκε να πετυχαίνει αυτό που οι αποσπασματικές παρεμβάσεις αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν: έθεσε τα θεμέλια για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Το «πάρτι» είχε αρχίσει από αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Nέα Υόρκη, όταν διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για δημιουργία ενός ισχυρού κρατικού οχήματος, που θα αναλάβει να απαλλάξει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού. Τη σκυτάλη έλαβαν χθες τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη, παρουσιάζοντας κέρδη - ρεκόρ.
Στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 400 μονάδων, ενώ S&P και Nasdaq παρουσίασαν ενδοσυνεδριακά κέρδη περίπου 4%. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες.
¶λμα 27% έκανε η μετοχή της Washington Μutual, εν μέσω φημολογιών ότι η Citigroup ενδιαφέρεται για την εξαγορά της, περισσότερο από 21% ενισχύονταν οι τίτλοι των Bank of America και Goldman Sachs, ενώ άνοδο 13% παρουσίαζε η JP Morgan Chase. O χρηματοοικονομικός κλάδος στον S&P όδευε προς κέρδη άνω του 10%.
Κλίμα επενδυτική ευφορίας επικράτησε και στην Ευρώπη με τις μετοχές να παρουσιάζουν τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη όλων των εποχών. Ο δείκτης FTSEurofirst τερμάτισε στις 1.151, 49 μονάδες ενισχυμένος κατά 8,26%. Από τις αρχές του έτους πάντως εμφανίζει απώλειες 23,6%.
Σε «ράλι» επιδόθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, μετά τις αποφάσεις για προσωρινή απαγόρευση του short selling σε τίτλους χρηματοπιστωτικών ομίλων σε Αγγλία, ΗΠΑ και Αυστραλία. Η UBS ενισχύθηκε 31,66%, η Barclays 29,24% και η HBOS 28,91%.
Ανά την Ευρώπη, τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από το 1987 είχε ο FTSE στο Λονδίνο τερματίζοντας στο 8,84%. ¶λμα 9,27% έκανε ο CAC στο Παρίσι, ενώ κέρδη 5,56% είχε ο DAX στη Φρανκφούρτη.
Στη Μόσχα οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν εκ νέου. Αυτή τη φορά όμως ήταν η εκρηκτική άνοδος (+28% ο δείκτης MICEX, +25% o δείκτης RTS), που οδήγησε στην απόφαση. Σε ποσοστό 14% ενισχύθηκαν και οι τουρκικές μετοχές.
Στο Χονγκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng έκανε «άλμα» 9,61%, στη μεγαλύτερη άνοδό του σε διάστημα εννέα μηνών.