Προβλήματα από την απεργία των τελωνειακών

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 09:27

Σοβαρά προβλήματα στην αγορά θα δημιουργήσει η απεργία διαρκείας που εξήγγειλαν από σήμερα οι τελωνειακοί υπάλληλοι, αντιδρώντας στην ένταξη στον Κρατικό Προϋπολογισμό του ειδικού λογαριασμού τους στον οποίο κατατίθενται τα ΔΕΤΕ.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων έχει κηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από σήμερα 7:00 το πρωί και, όπως δηλώνει η ΟΤΥΕ, θα συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και η απεργία εξελιχθεί σε πολυήμερη, αναμένεται να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην αγορά, καθώς δεν θα γίνονται εκτελωνισμοί πετρελαιοειδών και θα δημιουργηθεί έλλειψη καυσίμων, ενώ θα είναι αδύνατη η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τη χώρα μας μέσω λιμανιών, αεροδρομίων και συνοριακών τελωνειακών σταθμών.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τελωνείων κατά τις ημέρες της απεργίας, η Ομοσπονδία των Τελωνειακών αναφέρει ότι:

* Τα τελωνεία της χώρας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο κατά τη διάρκεια της απεργίας θα προβαίνει μόνο σε τελωνειακές εργασίες που έχουν σχέση με την εισαγωγή και εξαγωγή ευπαθών προϊόντων ζωτικής και εθνικής σημασίας, όπως στρατιωτικών εφοδίων, υγειονομικού υλικού και φαρμάκων (μόνο για νοσοκομεία), καυσίμων αποκλειστικά για τις ανάγκες των νοσοκομείων και μέσων μαζικής μεταφοράς και ζώντων ζώων. Επίσης, το προσωπικό ασφαλείας θα επιλαμβάνεται όλων των περιπτώσεων λαθρεμπορίας και όχι μόνο των σοβαρών.

* Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα τελωνίζονται φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα, νωπά φρούτα, γάλατα, παγωτά, γιαούρτια, λουλούδια κ.λπ., ούτε θα πραγματοποιούνται εξαγωγές νωπών φρούτων, λαχανικών κ.ο.κ.

* Δεν θα διεξάγονται φορτώσεις - εκφορτώσεις εμπορευμάτων.

* Δεν θα πραγματοποιούνται εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών με τροφοεφόδια.

* Δεν θα διενεργείται κανένας έλεγχος στις αποσκευές των επιβατών.

Εν όψει όλων αυτών, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) καλεί ΥΠΟΙΟ και τελωνειακούς να βρουν λύση, αφού όπως σημειώνει «δεν θα είναι δυνατός ο τελωνισμός εμπορευμάτων, ακόμη και νωπών και ευπαθών προϊόντων (ψάρια, κρέατα, νωπά φρούτα-λαχανικά και γαλακτοκομικά), ενώ αδύνατη θα είναι και η διέλευση ανθρώπων λόγω του κλεισίματος των συνοριακών σταθμών, λιμανιών και αεροδρομίων, κάτι που θα καταστήσει αδύνατη ακόμη και τη μετακίνηση με Ι.Χ. αυτοκίνητα Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων σε γειτονικές χώρες».

Η ΟΤΥΕ κατηγορεί τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ότι «ενέπαιξε τον κλάδο των τελωνειακών παίρνοντας πίσω την υπογραφή του από τη Βουλή» και προσθέτει ότι «η απεργία οφείλεται αποκλειστικά στην άσκοπη, άκριτη και μη σύννομη πρόθεση του κ. Αλογοσκούφη για κατάργηση - ενσωμάτωση στον Προϋπολογισμό των ΔΕΤΕ που αποτελούν αποζημιώσεις των τελωνειακών ανταποδοτικού χαρακτήρα που καταβάλλουν οι συναλλασσόμενοι με τα τελωνεία με αίτημα την εξυπηρέτησή τους σε 24ωρη βάση, Σαββατοκύριακα, αργίες, εκτός τελωνειακού καταστήματος κ.λπ.».

Το ΥΠΟΙΟ από την πλευρά του σημειώνει ότι δεν αλλάζει τίποτα για τους υπαλλήλους με την ένταξη στον προϋπολογισμό των ΔΕΤΕ (δικαιώματα είσπραξης τελωνειακών εσόδων).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα