Απώλειες με οδηγό τις τράπεζες

Κόπασε ο ενθουσιασμός των επενδυτών για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Ο αρχικός ενθουσιασμός των επενδυτών για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα έδωσε πολύ γρήγορα τη θέση του στις ανησυχίες για το αν θα μπορέσει να περάσει από το Κογκρέσο και να εφαρμοστεί ως έχει, αλλά και στον προβληματισμό σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην οικονομία.

Οι επενδυτές εγκατέλειψαν έτσι εκ νέου τις αγορές μετοχών στρεφόμενοι στο πετρέλαιο, που σκαρφάλωσε στα 112 δολ. το βαρέλι. Στήριγμα δεν προσέφερε ούτε η ιστορική απόφαση να μετατραπούν οι δύο τελευταίοι ανεξάρτητοι επενδυτικοί όμιλοι Goldman Sachs και Merrill Lynch σε παραδοσιακές τράπεζες συμμετοχών. Mπορεί η εξέλιξη να διασκεδάζει τους φόβους για το μέλλον των δύο κολοσσών, σηματοδοτεί ωστόσο τέλος εποχής για τη Wall Street, όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι δείκτες Dow Jones και S&P υποχωρούσαν σταθερά από 1,5% έως 2% κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με τις τράπεζες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πτώσης και κλάδους, όπως οι κατασκευαστικές και οι αλυσίδες λιανικής να ακολουθούν.

Απώλειες άνω του 10% παρουσίαζαν οι μετοχές τόσο της JP Morgan Chase όσο και της Wells Fargo, με αποτέλεσμα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στον S&P να υποχωρεί περισσότερο από 6%.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι τίτλοι της της Morgan Stanley, που ενισχύθηκε 10%, αλλά και της AIG, που έκανε άλμα 27%, εν μέσω φημολογίας ότι οι μέτοχοί της αναζητούν τρόπους άντλησης κεφαλαίων ώστε να αποπληρώσουν το δάνειο της FED και να κρατήσουν τον ασφαλιστικό όμιλο ανεξάρτητο. Οριακά κέρδη εμφάνιζε ο τίτλος της Goldman Sachs.

Σημαντικές απώλειες παρουσίασαν οι μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές και στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst τερμάτισε στις 1.127,08 μονάδες, μειωμένος κατά 2,1%. Ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή είχαν οι τράπεζες, με τη μετοχή της HSBC να υποχωρεί 5,8% και της Societe Generale 3,6%.

Στους μεγάλους «χαμένους» της χθεσινής συνεδρίασης ήταν επίσης η αεροναυπηγική EADS (-6,3%), αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 1,3%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είχε απώλειες 2,3%.

Οι ανησυχίες για το μέλλον του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης δεν πρόλαβαν πάντως τις ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο, ο Νikkei είχε άνοδο 1,4%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα