Γ. Αλογοσκούφης: Αντέχει η ελληνική οικονομία

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 13:03
UPD:16:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σταθερό και θα εξακολουθήσει να είναι σταθερό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

«Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση», πρόσθεσε, «είναι πώς θα έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, ώστε να συνεχίσουμε και την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν και χρειάζονται την συνδρομή του Κράτους. Και βεβαίως να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από το διεθνή πληθωρισμό, διότι και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα νοικοκυριά και τους πολίτες».

Γ. Αλογοσκούφης: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σταθερό

Γ. Αλογοσκούφης: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σταθερό

Ομιλία σε συνέδριο των Financial Times

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times με θέμα “Banking on Greece”, ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι αντέχει στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ο ρυθμός ανάπτυξής μας στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν 3,5%.

Γ. Αλογοσκούφης: Στόχος να διασφαλίσουμε τις ελάχιστες επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης

Γ. Αλογοσκούφης: Στόχος να διασφαλίσουμε τις ελάχιστες επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης

Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός και πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι βεβαίως και υπάρχουν επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτό είναι και θα παραμείνει ασφαλές.

Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, επισήμανε ότι παρά τις παρεμβάσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες σε διεθνές επίπεδο οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν την αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση των εντόκων ομολόγων, την άνοδο των περιθωρίων και το κλείσιμο των αγορών.

Οι νέες πιέσεις στη διατραπεζική αγορά είχαν ως αποτέλεσμα περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και μέρος αυτής έχει μεταφερθεί και μεταφέρεται στ ανοικοκυριά.

Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε επίσης ότι η κρίση συνέπεσε με την έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού. Οι επιπτώσεις στην οικονομία της ΕΕ ήρθαν νωρίτερα από ότι περιμέναμε, πρόσθεσε, και με μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στα δημοσιονομικά λόγω χρέους όσο και στους πολίτες λόγω αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Αλογοσκούφη στο συνέδριο των FT:

«Το θέμα του Συνεδρίου, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι σήμερα ομιλητής, αφορά τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ένα θέμα που αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Θα ήθελα, λοιπόν, κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους και να τους ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απηύθυναν.

Κυρίες και κύριοι,

Από πέρυσι το καλοκαίρι, η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από μια εξαιρετικά έντονη και σύνθετη χρηματοπιστωτική ανατάραξη, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη κρίση. Μια ανατάραξη, που ξεκίνησε από την αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ και τα ομόλογα που βασίζονταν σε αυτή και επεκτάθηκε στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο μέσα από τις σχέσεις αλληλεξάρτησης που διέπουν τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ένα νέο κύμα αναταράξεων, που διαμορφώνεται από τη χρεοκοπία ή την απειλή χρεοκοπίας μεγάλων ιστορικών μονάδων στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είχαν μεγάλη έκθεση στην αμερικανική στεγαστική αγορά - είτε πρωτογενώς είτε δευτερογενώς (με την επένδυση σε σύνθετα προϊόντα, όπως είναι τα τιτλοποιημένα ομόλογα, που είχαν ως βάση προβληματικά στεγαστικά δάνεια).

Οι νομισματικές αρχές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έδρασαν αποτελεσματικά από τα πρώτα στάδια που εκδηλώθηκαν οι αναταράξεις στις αγορές. Παρείχαν την αναγκαία ρευστότητα στο σύστημα που απέτρεψε κινδύνους διατάραξης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και είδαμε πρόσφατα τις οικονομικές και νομισματικές αρχές στις ΗΠΑ να στηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Παρά, όμως, τις παρεμβάσεις ρευστότητας, υπάρχουν πολλά και σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα. Στην Ευρώπη είχαμε τη σημαντική αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων του ευρώ και την αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων, παράλληλα με την αύξηση του περιθωρίου των επιτοκίων. Το πρόσφατο κύμα των αναταράξεων ασκεί νέες πιέσεις στα διατραπεζικά επιτόκια, που αργά ή γρήγορα μεταφέρονται και στα πραγματικά επιτόκια και την πραγματική οικονομία, την επενδυτική δραστηριότητα και την κατανάλωση των νοικοκυριών. Οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα εντάθηκαν, καθώς η χρηματοπιστωτική ανατάραξη συνέπεσε με την έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών.

Κυρίες και κύριοι,

Οι επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλώς μικρότερες σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και είναι ακόμη μικρότερες στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν εκτέθηκαν στην αγορά σύνθετων προϊόντων. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσω την προσήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος στην άσκηση του εποπτικού της ρόλου για να έχουμε ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα. Και στη σύσκεψη που είχαμε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί σταθερή μας επιδίωξη ο καλύτερος και ο συνεχής συντονισμός μεταξύ της Κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να συνεχίσει να πορεύεται σε κλίμα ασφάλειας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει σήμερα ισχυρές βάσεις μετά από μια μακρά περίοδο αναπροσαρμογών και ανάπτυξής του και κατέχει κεντρική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Η πολιτική αποκρατικοποιήσεων που ακολουθήσαμε ενίσχυσε το τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα και η Εμπορική Τράπεζα δεν είναι πλέον κρατικές τράπεζες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι πλέον μια πολυμετοχική τράπεζα για τους μικροαποταμιευτές. Με τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και με τις αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει στο τραπεζικό σύστημα έχει επιτευχθεί η αύξηση του ανταγωνισμού προς όφελος και των επιχειρήσεων και των πολιτών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βεβαίως υπάρχουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι και θα παραμείνει ασφαλές.

Κυρίες και κύριοι,

Οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση επηρεάζουν και εμάς στην Ελλάδα, όπως και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπτώσεις που αφορούν στην πραγματική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και στην άνοδο του πληθωρισμού. Όσον αφορά την πραγματική οικονομία, η Ελλάδα φαίνεται ότι αντέχει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο ήταν 3,5%, υπερδιπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη. Ωστόσο, δεν δικαιολογείται σε συνθήκες τέτοιας αβεβαιότητας κανένας εφησυχασμός. Πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζονται, προκειμένου και η πραγματική οικονομία να συνεχίσει να πορεύεται με θετικούς ρυθμούς και να υπάρχει εμπιστοσύνη και να βελτιώνονται τα δημόσια οικονομικά και να μειώνεται η ανεργία.

Κυρίες και κύριοι,

Από τον Μάρτιο του 2004 εφαρμόζεται μια νέα πολιτική για την οικονομία και την κοινωνία. Παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, η πολιτική μας αποδίδει καρπούς. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι θετικά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους της μεταπολιτευτικής περιόδου. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια συνοδεύονται από σημαντική μείωση των ποσοστών της ανεργίας. Η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη ενισχύονται με στοχευμένα μέτρα. Τα ελλείμματα μειώνονται και το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με ταχείς ρυθμούς επιτυγχάνεται η σύγκλιση με την πιο αναπτυγμένη Ευρώπη. Η πρόκληση για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχισθεί η βασική κατεύθυνση αυτής της πολιτικής, με τις όποιες προσαρμογές χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα, προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή τη θετική πορεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας την περίοδο 2004-2007 διαμορφώθηκε στο 4,1%.

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, παρά την έξαρση που σημειώνει τους τελευταίους μήνες λόγω της επιτάχυνσης του διεθνούς πληθωρισμού, την περίοδο 2004-2007 διαμορφώθηκε στο 3,1%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 1981. Στόχος είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σε αυτά τα επίπεδα μετά την έξαρση που σημείωσε τους τελευταίους μήνες.

Η ανεργία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 έπεσε στο 7,2% από 8,3% στο πρώτο τρίμηνο.

Το 2006 και το 2007 τα δημοσιονομικά ελλείμματα μειώθηκαν από το 7,4% που τα παραλάβαμε το 2004 σε επίπεδα κάτω του 3%, που είναι ένα από τα κρίσιμα όρια για τις χώρες της ευρωζώνης. Στόχος είναι τώρα να κινηθούμε προς μηδενικά δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως άλλωστε είναι υποχρέωση όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Από 104,1% του ΑΕΠ το 1997 σε 94,5% το 2007. Δέκα εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ – το ισοδύναμο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχισθεί, διότι το δημόσιο χρέος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό από την τελευταία χρηματοπιστωτική ανατάραξη.

Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Είναι 21,2% του ΑΕΠ έναντι 22,6% την περίοδο 1996-2003.

Παρά τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων χρόνων, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξήθηκαν από το 15,6% του ΑΕΠ το 2004 στο 17,3% το 2007 και προβλέπεται να αυξηθούν στο 17,9% του ΑΕΠ εφέτος. Είναι μια αύξηση πάνω από 2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ - το ισοδύναμο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις που με συνέπεια και επιμονή υλοποιούμε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Μεταρρυθμίσεις με προοπτική - που υλοποιούνται με σταθερά βήματα, χωρίς αιφνιδιασμούς, με συνεκτικό σχεδιασμό.

Με τη Φορολογική Μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα δημιουργούμε ένα φορολογικό σύστημα που είναι αποτελεσματικό και συμβάλει στην ανάπτυξη. Ένα φορολογικό σύστημα πιο απλό και πιο δίκαιο. Η φορολογική επιβάρυνση στην οικονομία μας μειώνεται για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Η έμφαση τώρα είναι στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, διότι δεν μπορούν να μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές και να υπάρχουν πολίτες που δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Με τον Επενδυτικό Νόμο δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας και ιδίως της ελληνικής Περιφέρειας. Αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Περιφερειών της χώρας μας – τα πλεονεκτήματα της οικονομίας μας. Με το συνδυασμό της Φορολογικής Μεταρρύθμισης και του Επενδυτικού Νόμου οι επενδύσεις στη χώρα μας αυξήθηκαν από το 24,4% του ΑΕΠ το 2004 στο 25,7% του ΑΕΠ το 2007, που είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

Με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα πραγματοποιούμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην παραγωγή υποδομών, με στόχο την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα. Με το εργαλείο των Συμπράξεων δίνουμε έμφαση στη δημιουργία ταχύτερα των κοινωνικών υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα μας και στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Σε μία περίοδο που βιώνουμε μια διεθνή οικονομική κρίση, η χώρα χρειάζεται καινούργιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος των έργων με Σύμπραξη ανέρχεται πλέον σε 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν σε 327 νέες κοινωνικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Περιφέρεια. Η μεταρρύθμιση για τις Συμπράξεις παίρνει σάρκα και οστά και θα βοηθήσει πολύ τα επόμενα χρόνια για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να διατηρήσει ή και να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, τους οποίους έχει πετύχει έως σήμερα.

Με την εξυγίανση των δομών του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης υπερτριπλασιάσαμε την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Από το 23% τον Μάρτιο του 2004 σε 82,5% τον περασμένο μήνα. Μαζί με τις δαπάνες που έχουν υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απορρόφηση έχει φτάσει το 85%. Ολοκληρώνουμε υποδομές με καίρια σημασία για τη μελλοντική πορεία του τόπου, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Παράλληλα, με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς που ξεκινά από εφέτος, αξιοποιούμε αποτελεσματικά τα 24 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων για την περίοδο έως το 2013. Με το ΕΣΠΑ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Το 80% των πόρων επενδύεται στην Περιφέρεια.

Με την Ψηφιακή Στρατηγική που υλοποιούμε προχωρούμε στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες εξελίξεις και προωθούμε την ευρυζωνικότητα με ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του χάσματος που μας χώριζε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ευρυζωνικότητα από το 0,1% που ήταν το 2004, σήμερα έχει φτάσει το 12%. Προχωρούμε με νέες πρωτοβουλίες. Ενσωματώνουμε τις νέες τεχνολογίες στον δημόσιο τομέα, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους.

Με τη νέα εξαγωγική πολιτική ενισχύσαμε δυναμικά την προβολή της χώρας μας και των προϊόντων της στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Μειώσαμε τα αντικίνητρα για τους εξαγωγείς. Με την πολιτική αυτή συμβάλλαμε σημαντικά στην ανάκαμψη των εξαγωγών. Παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν από 8,4% του ΑΕΠ το 2004 σε 9,6% το 2007.

Με την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων δώσαμε ώθηση στον ανταγωνισμό στο τραπεζικό μας σύστημα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον σχεδόν πλήρως αποκρατικοποιημένο. Υλοποιούμε την πολιτική μας για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων εστιάζεται πλέον σε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα ή υποδομές, όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιώτες των εμπορευματικών σταθμών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Η αναβάθμιση των υποδομών μας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοποίηση των στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων. Με την πολιτική μας ξαναβάζουμε την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και αξιοποιούμε τα κομβικά γεωγραφικά πλεονεκτήματά της.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα έρχονται στην Ελλάδα μεγάλες ξένες επενδύσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας μεγάλος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, όπως η Deutsche Telekom, με διεθνή παρουσία, επενδύει στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλοι και έμπειροι διαχειριστές λιμένων δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας. Έρχονται, γιατί έχουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και έχουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της, γιατί παρά τις προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά αναπτυξιακά αποθέματα.

Η βούληση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη: Συνεχίζουμε την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Είναι σημαντικό σε μια περίοδο αβεβαιοτήτων να υπάρχει σταθερότητα και συνέχεια στην πολιτική. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά κυρίως να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την κάνουν πιο δυναμική, πιο εξωστρεφή, πιο ανοικτή στον ανταγωνισμό. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις των δυσάρεστων διεθνών εξελίξεων θα είναι οι ελάχιστες δυνατές και ότι όταν αρχίσει η διεθνής ανάκαμψη, η ελληνική οικονομία θα είναι σε θέση να την εκμεταλλευθεί ακόμη καλύτερα προς όφελος όλων των πολιτών. Η Κυβέρνηση προχωρεί με στόχο και με σχέδιο στην πολιτική της και πιστεύω ότι η πολιτική αυτή θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα