Aνοιγμα σε αναπτυσσόμενες χώρες για ηλιακά συστήματα

Πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ και του ΚΑΠΕ
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 13:24

Στο ανοιγμα της αγοράς της Αρμενίας για τα ηλιακά θερμικά συστήματα, στα οποία ως γνωστόν οι ελληνικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα, στοχεύει η δωρεά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για παραγωγή ζεστού νερού σε δύο κτήρια του Ερεβάν, πρωτεύουσας της Αρμενίας.

Η εγκατάσταση των συστημάτων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του προγράμματος Hellenic Aid του οποίου προΐσταται ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ ο συντονισμός της υλοποίησής του ανατέθηκε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι δύο εγκαταστάσεις ηλιακών θερμικών συστημάτων, τοποθετήθηκαν σε μια κλινική και στο νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού του Ερεβάν. Οι συλλέκτες καταλαμβάνουν έκταση 140 τετραγωνικών σε κάθε νοσοκομείο και συμπληρώνονται με δεξαμενές αποθήκευσης ζεστού νερού, προκειμένου να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των δύο νοσοκομείων σε ζεστό νερό, με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Το σχεδιασμό και την προμήθεια των ηλιακών συστημάτων, ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η ελληνική εταιρεία Sibetherm, η όποια ειδικεύεται στα ηλιακά συστήματα και στον εξοπλισμό θέρμανσης. Οπως δε είπε στη «Ν», ο διευθυντής του ΚΑΠΕ, Δημήτρης Παπαστεφανάκης, το έργο συμβάλλει στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς από τις τεχνικοοικονομικές αναλύσεις που έγιναν, η Αρμενία προσφέρεται για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων.

Επιπλέον εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην Αρμενία, το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι περισσότερο αποδοτικές από ό,τι σήμερα, καθώς αναμένεται ότι οι τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες σήμερα είναι πολύ χαμηλές στη συγκεκριμένη χώρα (80 ευρώ τα 1.000 κυβικά), θα τείνουν να πλησιάσουν τις διεθνείς.

Στα εγκαίνια των 2 εγκαταστάσεων που έγιναν την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, παρέστη ο αναπληρωτής γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Νικόλαος Ταχιάος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προοπτική που διανοίγεται για τις αναπτυσσόμενες χώρες, από την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Hellenic Aid, το οποίο περιλαμβάνει την προώθηση των ΑΠΕ σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Να σημειωθεί ότι μέσω του ίδιου προγράμματος, κατασκευάζεται αντίστοιχο έργο σε μικρή πόλη της Σερβίας. Συγκεκριμένα, σε σχολικό συγκρότημα, στο Cacak, της κεντρικής Σερβίας, εγκαθίστανται 200 τετραγωνικά ηλιακών συλλεκτών που θα καλύπτουν ανάγκες ζεστού νερού χρήσης σε αθλητικές δραστηριότητες. Μέσω της εγκατάστασης αυτής, προϋπολογισμού 173.300 ευρώ, το σχολικό συγκρότημα θα εξοικονομήσει το 56% των ετησίων αναγκών του ενέργεια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα