Μεταστροφή του κλίματος

Σε κλοιό πιέσεων οι μετοχές διεθνώς
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Σε κλοιό πιέσεων παρέμειναν χθες οι μετοχές διεθνώς, μετά και την προειδοποίηση του Μπεν Μπερνάνκι ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση, εάν δεν υπάρξει άμεση προώθηση του σχεδίου εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τους επίμονους φόβους των επενδυτών για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας δεν κατάφερε να αντισταθμίσει ούτε η σημαντική κάμψη των τιμών του πετρελαίου.

Στη Wall Street, αν και κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι δείκτες κινούνταν ανοδικά με οδηγό τις μετοχές τεχνολογίας, υπήρξε τελικά μεταστροφή του κλίματος.

Dow Jones και S&P επέστρεψαν έτσι σε αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τίτλους τραπεζών, αλλά και μεγάλων βιομηχανιών κάθε κλάδου. Η μετοχή της GE ήταν μεταξύ των μεγάλων «ηττημένων» της χθεσινής συνεδρίασης, με απώλειες άνω του 5%, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για την κερδοφορία της από αναλυτές της Goldman Sachs.

Περίπου 3% υποχωρούσαν οι μετοχές των ConocoPhillips και Newmont Mining Co. Σημαντικές απώλειες παρουσίαζε και ο δείκτης των τραπεζών S&P Banks Index. Μία περίπου ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης περίπου 5 μετοχές ήταν στο κόκκινο για κάθε τρεις που εμφάνιζαν κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης S&P έχει υποχωρήσει 17% από τις αρχές του έτους εν μέσω ανησυχιών ότι η χρηματοπιστωτική κρίση και η επιβράδυνση της οικονομίας θα πλήξουν εν γένει την εταιρική κερδοφορία. Αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη θα καταγράψουν πτώση 5% φέτος.

Οι απώλειες των μετοχών διευρύνθηκαν και στη Γηραιά Ηπειρο, με το δείκτη FTSEurofirst να τερματίζει στις 1.108,54 μονάδες, μειωμένος κατά 1,6%. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον τίτλο της UBS να έχει απώλειες 7,9% και της RBS 5,9%. Κύμα ρευστοποιήσεων επικράτησε και στον κλάδο των μεταλλευτικών. Η μετοχή της Anglo American υποχώρησε 8,2%, ενώ της Rio Tinto 5,1%.

Ανά την Ευρώπη στο Λονδίνο ο FTSE100 είχε απώλειες 1,91% και στο Παρίσι ο CAC 1,98%. Σε ποσοστό 0,64% υποχώρησε ο DAX στη Φραγκφούρτη. Βουτιά 8% έκαναν οι ιρλανδικές μετοχές εν μέσω εντεινόμενων φόβων για την έκθεση των ιρλανδικών τραπεζών σε «τοξικό» ενεργητικό.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα