Honda: Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 08:27
UPD:09:20
REUTERS/VIJAY MATHUR

Σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής της προχώρησε τον μήνα που πέρασε η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, Honda Motor, καθώς η συρρίκνωση της αξίας των κατοικιών και η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης κοντά στα τέσσερα δολάρια το γαλόνι μείωσαν τη ζήτηση για φορτηγά και μεγαλύτερα σε κυβισμό ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Η παραγωγή της Honda μειώθηκε κατά 4,8% στα 295.541 οχήματα τον Αύγουστο, μετά τη μείωση της παραγωγής της στις ΗΠΑ κατά 10,2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η Honda θα κατασκευάσει 50.000 λιγότερα μοντέλα Pilot και Odyssey από τον αρχικό της προγραμματισμό μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις φορτηγών στη χώρα μειώθηκαν κατά 22% τον Αύγουστο καθώς οι τράπεζες σταμάτησαν τον δανεισμό και οι οδηγοί απέφυγαν να αγοράσουν μεγαλύτερα αυτοκίνητα.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων των ΗΠΑ ενδέχεται να μειωθούν στα 14,2 εκατ. οχήματα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς J.D. Power & Associates.

Η Honda επεκτείνεται στην Κίνα και τη Ρωσία για να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Βόρεια Αμερική, όπου πραγματοποιεί περίπου το 70% των λειτουργικών της κερδών.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα στην Τουρκία κατά 26% στα 63.000 οχήματα ετησίως, μέχρι τα μέσα του 2009, για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση από τη Ρωσία. Οι πωλήσεις στη χώρα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στο έτος έως τον Αύγουστο.

Επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζεται για τη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στην Ινδία. Στη χώρα κατασκευάζει τα μοντέλα City, Civic και Accord και εισάγει τα CR-V.

Στο μεταξύ, η Mazda Motor, της οποίας το 1/3 ανήκει στη Ford Motor, ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή της αυξήθηκε κατά 4,1% φθάνοντας στα 97.242 οχήματα.

Η Fuji Heavy Industries, κατασκευάστρια των οχημάτων Subaru, κατασκεύασε διεθνώς 46.797 οχήματα, 7,2% λιγότερα, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Απώλειες 4% σημείωσαν σήμερα οι μετοχές της Honda στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, φθάνοντας στα 3.290 γιέν η μία. Ανοδο 1,7% σημείωσαν οι μετοχές της Mazda φθάνοντας στα 478 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα