Τέσσερα μέτρα για το τακτικό προσωπικό της Ολυμπιακής

Συνάντηση του ΥΜΕ με τον πρωθυπουργό
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 11:00

Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης για να τον ενημερώσει για την προκήρυξη των τριών διαγωνισμών της Oλυμπιακής Αεροπορίας.

Σε δύο εβδομάδες ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης θα προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή τις ρυθμίσεις για την εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού της Ολυμπιακής.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό ποσό που θα επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο σε άμεσες και σε βάθος χρόνου εκταμιεύσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την πλήρη εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη των 8.000 τακτικών και εποχικών εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στις νέες εταιρείες, προβλέπεται να απορροφηθούν περίπου 2.500 εργαζόμενοι, κυρίως πιλότοι, τεχνικοί και ιπτάμενοι συνοδοί, με τις προσλήψεις όμως να πραγματοποιούνται από μηδενική βάση, με νέες συμβάσεις εργασίας.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο ενίσχυση των τακτικών εργαζομένων στην Ολυμπιακή περιλαμβάνει τέσσερα βασικά μέτρα διευκόλυνσής των:

* Εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης (αποζημίωση): Όλοι οι εργαζόμενοι, τακτικοί και έκτακτοι, ανεξαρτήτως της πορείας που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια προς τις νέες εταιρείες, τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο ή τη σύνταξη, θα πάρουν εφάπαξ αποζημίωση μέσω ΟΑΕΔ, αντίστοιχη με το ποσό λύσης της σύμβασής τους. Το ποσό των αποζημιώσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά σε 227,8 εκατ. ευρώ.

* Ενίσχυση του ασφαλιστικού (συνταξιοδοτικό): Συνολικά για 2.745 τακτικούς υπαλλήλους που προσελήφθηκαν στην Ολυμπιακή πριν από την 1-1-1993 θα προβλεφθεί ενίσχυση του ασφαλιστικού τους, με προσαύξηση του χρόνου προϋπηρεσίας τους κατά 50%, ώστε να συμπληρώνουν το ανώτατο πλαφόν των 10.500 ενσήμων. Η συνολική δαπάνη για το ασφαλιστικό της Ολυμπιακής ανέρχεται σε 801,2 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί σε βάθος χρόνου 25ετίας.

* Δυνατότητα μετάταξης όλων των τακτικών εργαζομένων με στήριξη εισοδήματος: Συμπλήρωμα έως και 500 ευρώ μηνιαίως θα δίνεται στους εργαζομένους που θα μεταφερθούν στο Δημόσιο ή σε ΔΕΚΟ, εφόσον ο φορέας υποδοχής του έχει χαμηλότερα μισθολόγια για να μην έχουν απώλεια αποδοχών. Υπάρχουν 14.217 θέσεις στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, που μπορούν να μεταφερθούν όσοι από τις 4.593 τακτικούς υπαλλήλους της Ολυμπιακής θελήσουν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος. Το επίδομα στήριξης εισοδήματος των εργαζομένων της Ο.Α. προϋπολογίζεται σε 83,4 εκατ. ευρώ.

* Ειδικό επίδομα κοινωνικής μετάβασης: Σε 54,3 εκατ. προϋπολογίζεται η δαπάνη για τη στήριξη των εργαζομένων για διάστημα έως 12 μηνών μέχρι να αποκατασταθούν εργασιακά. Το επίδομα θα πάρουν οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν θα βρουν αμέσως εργασία (με ενίσχυση και των εργοδοτών με 25 ευρώ ημερησίως για 3 χρόνια) και οι τακτικοί υπάλληλοι που θα μεταφερθούν στο Δημόσιο μέχρι να ενταχθούν στις μισθολογικές καταστάσεις του νέου εργοδότη τους.

Επίσης, για τους εποχικούς υπαλλήλους της εταιρείας θα ισχύσει η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας σε ποσοστό 50% που προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 3051/2002, ενώ για τους φορείς που εποπτεύονται από το ΥΜΕ, η εμπειρία των εποχικών θα έχει ειδική βαρύτητα για συμμετοχή σε διαγωνισμούς.

Oι χειριστές

Σε σώμα συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ), η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος Λευτέρης Βαμβακούλας, αντιπρόεδρος Νίκος Σωτηρόπουλος, γεν. γραμματέας Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ταμίας Δημήτρης Μαλεβίτης, αν. γεν. γραμματέας Ιωάννης Παπαδόπουλος, μέλη Ιωάννης Γιαννόπουλος, Νίκος Κεραμιτσόπουλος.

Φ.Ζ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα