ΧΑ: Αλλαγή έναρξης χρονισμού αγορών αξιών και παραγώγων

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 19:59

Την αλλαγή της έναρξης χρονισμού των αγορών αξιών και παραγώγων (έναρξη προσυνεδρίασης) αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ορίζοντάς την στις 10:15 αντί στις 10.00.

Το νέο ωράριο θα τεθεί σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και το νέο ωράριο λειτουργίας της αγοράς Αξιών και Παραγώγων, το οποίο μετά την απόφαση που ελήφθη τον Ιούλιο διαμορφώνεται ως εξής:

- η συνεχής διαπραγμάτευση της αγοράς επεκτείνεται στις 17:00 από τις 16:30, που ισχύει σήμερα,

- η περίοδος της δημοπρασίας για τον προσδιορισμό της τιμής κλεισίματος (closing auction) θα διαρκεί από εννέα έως έντεκα λεπτά, θα αρχίζει στις 17:00 και θα ολοκληρώνεται με προσδιορισμό της τιμής που θα γίνεται σε τυχαία χρονική στιγμή στο τελευταίο δίλεπτο.

- η περίοδος διαπραγμάτευσης στην τιμή κλεισίματος θα ολοκληρώνεται στις 17:20.

Αντίστοιχα, βάσει της ίδιας απόφασης η ώρα λήξης της συνεδρίασης της αγοράς στην Αγορά Παραγώγων επεκτείνεται στις 17:20 από τις 17:00, που ισχύει σήμερα.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αποφάσισε την τροποποίηση του ¶ρθρου 42 του Κανονισμού Λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), το οποίο αφορά το ωράριο λειτουργίας της, ως ακολούθως:

- Έναρξη προσυνεδρίασης: 10.15 αντί 10.00

- Έναρξη συνεχούς διαπραγμάτευσης: 11.00 αντί 12.30

- Έναρξη διαπραγμάτευσης στην τιμή κλεισίματος: 12.00 αντί για 13.30

- Λήξη διαπραγμάτευσης στην τιμή κλεισίματος: 12.30 αντί 14.00

Το νέο ωράριο θα τεθεί σε ισχύ από τη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμη ο προσδιορισμός του κεντρικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο χρησιμοποιείται από τον «Αλγόριθμο Ποσοστών Διάθεσης και Επιτοκίων» για τα προϊόντα: «Σύμβαση αγοράς κινητών αξιών από την ΕΧΑΕ με σύμφωνο επαναπώλησης» και «Σύμβαση πώλησης κινητών αξιών από την ΕΧΑΕ με σύμφωνο επαναγοράς», με βάση το επιτόκιο Ε.Κ.Τ. με προσαύξηση 2%. Αντίστοιχα, το ελάχιστο επιτόκιο θα προσδιορίζεται με βάση το επιτόκιο Ε.Κ.Τ. με προσαύξηση 1%. Οι ανωτέρω αλλαγές θα ισχύσουν από 1η Οκτωβρίου 2008.

Επίσης αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της Τεχνικής Ολυμπιακής στην Κατηγορία Επιτήρησης, από τις 26 Σεπτεμβρίου.

Επίσης εγκρίθηκε η απόκτηση της ιδιότητας του Μέλους εξ αποστάσεως για την Αγορά Αξιών στην εταιρία Credit Agricole Cheuvreux S.A. που θα δραστηριοποιηθεί από το Παρίσι.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανανέωση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας Hλεκτρονική Αθηνών από την εταιρία - Μέλος του ΧΑ Βeta Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα