Απώλειες του δολαρίου

Εναντι γιέν και ευρώ
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008 08:37

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο οδεύοντας να κλείσει δεύτερη εβδομάδα απωλειών έναντι του γιέν, καθώς υπήρξε διαφωνία στις ΗΠΑ αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης της χρηματοπιστωτικής αγοράς και μετά την κατάρρευση της Washington Mutual Inc.

Το αμερικανικό δολάριο οδεύει να σημειώσει εβδομαδιαίες απώλειες έναντι του ευρώ μετά την αντίθεση των ρεπουμπλικανών στο σχέδιο του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ ύψους 700 δισ. δολ. με εναλλακτική πρόταση. Το γιέν οδεύει να σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο έναντι των δολαρίων της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις συναλλαγές, γνωστές ως carry-trades.

Το δολάριο υποχώρησε στα 105,80 γιέν στη 1 μ.μ. στο Τόκυο από 106,56 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, ωθώντας τις απώλειες αυτής της εβδομάδας στο 1,5%. Εναντι του ευρώ το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στο 1,4675 από 1,4609 χθες και από 1,4466 δολ. στις 19 Σεπτεμβρίου. Το ευρώ αγοράστηκε στα 155,27 γιέν, 0,3% χαμηλότερα από τη χθεσινή ελαφρά διαφοροποίηση που σημείωσε την εβδομάδα.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 88,42 γιέν, 1,3% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα και το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησε 1,3%, φθάνοντας στα 72,71 γιέν.

Η νέα πρόταση για τον περιορισμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ έγινε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Τζον Μακέϊν και τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, για να συζητήσουν το θέμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας για τις τράπεζες, Κρίστοφερ Ντοντ.

Ο Ντοντ, ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκι, προωθούν σχέδιο μέσω του οποίου θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για την αγορά των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε το κλείσιμο της Washington Mutual, με ζημίες 19 δισ. δολ. από τα ενυπόθηκα δάνεια μετά την ανάληψη 16,7 δισ. δολ. από τις 15 Σεπτεμβρίου από τους καταθέτες της. Η JPMorgan Chase & Co., τη τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς περιουσιακών στοιχείων αγόρασε τις καταθέσεις και τα καταστήματα της WaMu, προς 1,9 δισ. δολάρια.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει 5,4% έναντι του ευρώ από τα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους που άγγιξε στις 11 Σεπτεμβρίου και στο 1,3882 δολ. Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε το 1,6038 στις 15 Ιουλίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα