Λ. Παπαδήμος: Αβέβαιες οι προοπτικές για ανάπτυξη, πληθωρισμό

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008 09:20

«Ιδιαίτερα αβέβαιες» χαρακτηρίζει τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουκάς Παπαδήμος, επισημαίνοντας ότι οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις τιμές παραμένουν υψηλοί.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην υπερεκτιμούν τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στον πληθωρισμό και να γνωρίζουν ότι οι τιμές πετρελαίου παραμένουν ευμετάβλητες.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κάνει λόγο για «σοβαρές ανησυχίες» στους κόλπους της τράπεζας, εξηγώντας ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως προηγούμενες αυξήσεις τιμών περνάνε στους μισθούς και τη διαμόρφωση των τιμών. Όπως σημείωσε, ακόμη ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού εξαρτώνται από τη μελλοντική παραγωγικότητα της εργασίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,25% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο προβλέπουν μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2009, καθώς η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιβραδύνονται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα