ΗΠΑ: Συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών σε ξένες τράπεζες

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 08:31

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τμήματα από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, αρκεί αυτές να επιλέξουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων, τονίζεται στο σχετικό οικονομικό νομοσχέδιο, στις γενικές γραμμές του οποίου συμφώνησαν χθες οι πτέρυγες του Κογκρέσου.

Στην ουσία, η πιθανότητα να πωλήσει επισφαλή διαθέσιμα του στο αμερικανικό υπουργείο προσφέρεται σε κάθε χρηματοοικονομικό ίδρυμα «που έχει σημαντικό κύκλο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με εξαίρεση όλες τις λοιπές κεντρικές τράπεζες ή κάποιο ίδρυμα που ελέγχεται από ξένη κυβέρνηση».

Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει το δικαίωμα να αγοράζει ή να υπόσχεται πως θα αγοράσει» τέτοια διαθέσιμα χωρίς να λαμβάνει εκ των προτέρων «κάποια εγγύηση, που θα του δίνει το δικαίωμα να λαμβάνει κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ή προνομιούχες», στην περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών.

Στην περίπτωση μη εισηγμένων εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει «έναν τίτλο του κυρίου χρέους».

Οι ρήτρες αυτές απομένει ακόμη να κυρωθούν με ψηφοφορία από το Κογκρέσο. Πάντως, στέλεχος του υπουργείου τόνισε πως η προϊστάμενη αρχή του προσανατολίζεται σοβαρά προς την συμμετοχή του αμερικανικού υπουργείου σε ξένες τράπεζες, που επιχειρούν στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα