Την Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Διαχείρισης της Αιχμής Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας παρέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και πρόεδρος της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, στον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.
Σύμφωνα με τον απολογισμό των πεπραγμένων της Επιτροπής διαπιστώνονται τα ακόλουθα σημεία:
- Οι ακραίες και έξω από κάθε πρόβλεψη θερμοκρασίες του θέρους 2007 έδωσαν στιγμιαία αιχμή 10.610 MW και μέση ωριαία αιχμή 10.414 MW.
- Η αιχμή κατά το θέρος του 2008 εμφανίστηκε την Τρίτη 22 Ιουλίου στις 14:25 και ανήλθε στιγμιαία στα 10.393 MW, ενώ η μέση ωριαία αιχμή διαμορφώθηκε στα 10217 MW.
- Η αρκετά χαμηλότερη αιχμή του 2008 οφείλεται στην απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν αλλά και στις περισσότερο φυσιολογικές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού.
- Από τις καμπύλες διάρκειας φορτίου προκύπτει ότι τα μέτρα διαχείρισης φορτίου που υιοθετήθηκαν, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας απέδωσαν, αφού επιτεύχθηκε μεταφορά φορτίων από τις ώρες αιχμής (άνω των 8500 MW), στις ζώνες μέσου και χαμηλού φορτίου.
- Τούτο επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, από το γεγονός ότι το 2008, παρά την αύξηση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (σε 16.338.066 MWh από 16.102.062 MWh το 2007), η ζήτηση ισχύος υπήρξε κατά την περίοδο 1/6 έως 31/8, περισσότερο ισοκατανεμημένη στη διάρκεια του 24ώρου με αποτέλεσμα τη μείωση της μέγιστης στιγμιαίας αιχμής (10.393MW το 2008 έναντι 10.610MW το 2007).
- Το Σύστημα αντεπεξήλθε επιτυχώς στις αυξημένες απαιτήσεις της ζήτησης διατηρώντας εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας ισχύος και ιδίως τάσεων. Κατά την ώρα αιχμής τόσο τα Συστήματα Μεταφοράς και Διανομής, όσο και το Σύστημα Παραγωγής παρουσίασαν εξαιρετική διαθεσιμότητα, ως αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας και συντήρησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντικείμενο της Επιτροπής ήταν:
1. η ενημέρωση για την εξέλιξη και τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού φορτίου της χώρας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους συντελεστές Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., ΔΕΗ Α.Ε.),
2. ο συντονισμός της εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης,
3. η παρακολούθηση της εξέλιξης των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας όπως αυτά περιγράφονται στο Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας (Σ.Δ.Ε.Α.), καθώς και ο τρόπος που αυτά επηρεάζουν την εξέλιξη του φορτίου στη χώρα και
4. η παρακολούθηση των εξελίξεων στον τεχνολογικό χώρο της Ενέργειας για την αναπροσαρμογή των μέτρων του Σχεδίου Δράσης.
«Το Σχέδιο Δράσης που εκπονήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι εργασίες της σχετικής Επιτροπής απέδωσαν καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενώ η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, μας παρέχει την πεποίθηση ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και μας ωθεί σε ακόμα δραστικότερες και πιο στοχευμένες ανάλογες πρωτοβουλίες για το μέλλον», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας.