Αρχίζει αύριο η τρίτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τη λειτουργία των έξι νέων φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Όπως αναφέρει το υπουργείο Απασχόλησης, στους έξι φορείς - Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ), Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών & Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)- εντάσσονται ως τομείς με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, 53 ασφαλιστικοί τομείς που προϋπήρχαν.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τους προέδρους των 13 νέων Ταμείων, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, έκανε λόγο για μία νέα εποχή για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο όπως υπογράμμισε, είναι πλέον σύγχρονο, αντιγραφειοκρατικό, με ενιαίες διοικήσεις και πάνω από όλα βιώσιμο.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν πλέον να είναι σίγουροι για το μέλλον, επεσήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός και πρόσθεσε:
«Από αύριο το πρωί τα 133 Ταμεία και Κλάδοι γίνονται 13 και οι πρόεδροι είναι έτοιμοι με τα διοικητικά τους συμβούλια να αναλάβουν από αύριο το πρωί τα καθήκοντα τους και πραγματικά προσβλέπω σε πολύ σοβαρά, εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Απασχόλησης, με τη διοικητική αναδιάρθρωση σύμφωνα με το Νόμο 3655/08:
· Δεν μεταβάλλονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, το ύψος και το είδος των παροχών των υπό ενοποίηση φορέων.
· Δεν θίγεται η υπηρεσιακή, μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη του υπηρετούντος προσωπικού των Ασφαλιστικών Οργανισμών.
· Σε κάθε νέο ασφαλιστικό οργανισμό συστήνονται κεντρικές ενιαίες υπηρεσίες διοίκησης, οικονομικών υπηρεσιών, επιθεώρησης και ελέγχου, πληροφορικής και νομικών υπηρεσιών. Οι εντασσόμενοι τομείς αποτελούν επί μέρους διευθύνσεις των νέων ταμείων.
· Υπάρχει πλειοψηφία των εκπροσώπων των εργαζομένων και συνταξιούχων στα Διοικητικά Συμβούλια των νέων φορέων τα οποία έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα για όλα τα θέματα οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και γενικά της λειτουργίας των νέων ασφαλιστικών οργανισμών των εντασσόμενων φορέων και κλάδων.
· Όλοι οι επικεφαλής (Διοικητές ή Πρόεδροι) των νέων ασφαλιστικών οργανισμών ορίστηκαν με τη διαδικασία του άρθρου 49 Α του Κανονισμού της Βουλής αφού επελέγησαν κατόπιν προκήρυξης από προβλεπόμενη από το Νόμο επιτροπή, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην επιλογή τους.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «με το νέο σύστημα των 13 Ταμείων που δίνει τέλος στο αναποτελεσματικό και σπάταλο σύστημα των 133 φορέων γίνεται το μεγάλο βήμα:
· Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, με τη λειτουργία ενιαίων ελεγκτικών μηχανισμών για την είσπραξη εσόδων. Ενισχύεται η ουσιαστική και αποτελεσματική άσκηση εποπτείας και ελέγχου από την κεντρική διοίκηση με σκοπό την τήρηση της νομιμότητας και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ταμείων.
· Δημιουργία ενιαίων και σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων σε κάθε Ταμείο, με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., του νέου φορέα που σύστησε η Κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.
· Εξορθολογισμό των ανεξέλεγκτων δαπάνων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού αναπτύσσεται ενιαίος μηχανισμός προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου και ξεκινά η ενιαία μηχανογράφησή τους.
· Αποτελεσματική και διαφανής αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων τους. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κεντρικά και σε κάθε νέο Ταμείο έχει συσταθεί με το νέο νόμο ειδική υπηρεσία διαχείρισης των αποθεματικών του.
· Επίτευξη οικονομιών κλίμακας με τη μείωση των διοικητικών δαπανών λόγω της αναδιάρθρωσης του προσωπικού, της μείωσης του αριθμού των κτιρίων που στεγάζουν τις υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών και του περιορισμού του αριθμού των πάμπολλων συλλογικών θεσμικών οργάνων.»