Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώπιον της χρηματοοικονομικής κρίσης

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 14:54

Η κυβέρνηση του Βελγίου παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στην ING και την τράπεζα KBC, μετά τη διάσωση των Fortis και Dexia, δήλωσε σήμερα ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρ, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ιβ Λετέρμ, αναφερόμενος, από την πλευρά του, στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, έκανε λόγο για «μια χιονοστιβάδα, έναν πραγματικό τυφώνα που έπληξε το Βέλγιο».

Στο μεταξύ, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να εγγυηθεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, τα ομόλογα και τις καταθέσεις στις τράπεζες Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society και Educational Building Society.

Με τον τρόπο αυτό, «θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια τα οποία είναι διαθέσιμα στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Στην Ισπανία, ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν διατρέχουν «κανένα κίνδυνο», διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση προβλήματος η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της. Η ρευστότητα του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος «αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Σόλμπες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα