Αλ. Κοντός: «Όχι» στην εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε.

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 16:33

Να μην εξαιρεθούν οι μικρές ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις κοινοτικές επιδοτήσεις ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για το διαγνωστικό έλεγχο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στις σχετικές συζητήσεις που έγιναν με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Γάλλο υπουργό Μισέλ Μπαρνιέ και την αρμόδια για τη Γεωργία επίτροπο Μάριαν Φίσερ Μπόλ, ο κ. Κοντός ζήτησε ακόμη τη στήριξη του τομέα του καπνού, αλλά και την απλοποίηση και ευέλικτη εφαρμογή του καθεστώτος της ενιαίας ενίσχυσης. Από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε ακόμη η διατήρηση του καθεστώτος της μεταβίβασης των ειδικών δικαιωμάτων στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των πόρων που διατίθενται για δωρεάν διανομή τροφίμων στους απόρους που αντιμετωπίζουν άμεσα επισιτιστικά προβλήματα και ζήτησε τη διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων που διανέμονται, με προσθήκη και του ελαιολάδου. Ήδη από φέτος, εξασφαλίστηκε σημαντική αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων για την εφαρμογή του μέτρου στη χώρα μας, που ανήλθαν στα 21 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Ο κ. Κοντός υποστήριξε επίσης τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, δράση που θα συγχρηματοδοτείται με 90 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από την Ε.Ε. με παράλληλη διεύρυνση των ηλικιών των μαθητών των σχολείων που θα περιλαμβάνει η δωρεάν διανομή.

Ο κ. Κοντός είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα Αλιείας Επίτροπο, Τζο Μπόργκ, τον οποίο ενημέρωσε για την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους όλων των φορέων της αλιείας στη χώρα μας, για τη χάραξη μιας κοινά αποδεκτής, σύγχρονης αλιευτικής πολιτικής.

Ο υπουργός έθεσε επίσης στον Επίτροπο το θέμα του άνισου ανταγωνισμού που υφίστανται οι Έλληνες αλιείς από την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα σε διεθνή ύδατα -γειτονικά των χωρικών μας υδάτων- από σκάφη τόσο της Ε.Ε., όσο και τρίτων χωρών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα