Σημαντική συγκέντρωση στην αγορά προϊόντων φυτοπροστασίας

Ερευνα Hellastat
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 13:33

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στον κλάδο προϊόντων φυτοπροστασίας παρουσιάζουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. (www.hellastat.eu ):

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ή αγροχημικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία των γεωργικών καλλιεργειών. Για τη δημιουργία των προϊόντων αυτών χρησιμοποιούνται διάφορες χημικές προσμίξεις προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των καλλιεργειών και να αυξήσουν την προσδόκιμη παραγωγή.

Η αλόγιστη χρήση των προϊόντων αυτών και η ύπαρξη τοξικών δραστικών ουσιών κατά το παρελθόν οδήγησαν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες στις καλλιέργειες, στους καλλιεργητές καθώς και στους καταναλωτές των γεωργικών προϊόντων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη θέσπιση περιορισμών από την ευρωπαϊκή και τις εθνικές νομοθεσίες για τη διαμόρφωση νέων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον και τους καλλιεργητές και πιο κατάλληλων για χρήση σε καλλιέργειες βρώσιμων γεωργικών προϊόντων.

Τα τελευταία χρόνια οι θεσμικοί κανόνες έχουν γίνει πιο αυστηροί στην παραγωγή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επιπλέον έχουν τεθεί συγκεκριμένοι τρόποι χρήσης των προϊόντων αυτών οι οποίοι περιγράφονται στις διαδικασίες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής της Ε.Ε. Βάσει αυτής οι καλλιεργητές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές καλλιεργειών οι οποίες περιλαμβάνουν και την ορθή χρήση των προϊόντων φυτοπροστασίας.

Εφαρμόζοντας αυτούς τους κανόνες τα γεωργικά προϊόντα αναμένεται να έχουν ανιχνεύσιμες ποσότητες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (υπολείμματα) μέχρι ένα μέγιστο όριο, το Μέγιστο Όριο Υπολειμμάτων (Maximum Residue Level, MRL) το οποίο καθορίζεται σε εθνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και το οποίο αποτελεί το ανώτατο νόμιμο όριο συγκέντρωσης υπολειμμάτων για κάθε φυτοφάρμακο.

Σύμφωνα με την μελέτη της Hellastat A.E., ορισμένες από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Σημαντική επίδραση από την εφαρμογή του εθνικού και του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου χρήσης των προϊόντων φυτοπροστασίας.

Σταδιακή συρρίκνωση της αγοράς λόγω της επίδρασης ρυθμιστικών παραγόντων όπως η εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π.

Εισαγωγές παράνομων φυτοφαρμάκων, μη εγκεκριμένων και αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες οι οποίες επιδρούν αρνητικά στον κλάδο.

Εισαγωγικός / Εμπορικός κλάδος – Δεν υφίσταται εγχώρια πρωτογενής παραγωγή προϊόντων φυτοπροστασίας.

Σημαντική συγκέντρωση της αγοράς / Συγχωνεύσεις τόσο εντός του κλάδου όσο και με άλλες βιομηχανίες (χημικές).

Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων παρουσιάζει σταδιακή συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια από €199,3 εκ. το 2004 σε €184,6 εκ. το 2005 και €155 εκ. για το 2006.

Τα εντομοκτόνα κατέκτησαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά το 2006 (34,3% της αγοράς), με τα ζιζανιοκτόνα να περιορίζονται στην δεύτερη θέση και ακολουθούν τα μυκητοκτόνα

Συρρίκνωση παρουσιάστηκε και στην ποσότητα των δραστικών ουσιών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των επιχειρήσεων του κλάδου με τους οποίους συνεργάστηκε η Hellastat για την εκπόνηση της μελέτης, οι προκλήσεις είναι πολλές και καταγράφονται συνοπτικά ως εξής:

Επέκταση της προϊοντικής βάσης των εταιρειών με προϊόντα κατάλληλα για βιολογική γεωργία.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης σε διεθνές επίπεδο επιτρέπει την εισαγωγή καινοτομιών για τη βελτίωση των προϊόντων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τις καλλιέργειες.

Συνεργασίες των πολυεθνικών εταιρειών για από κοινού έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η καθιέρωση κοινών ορίων MRLs σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα διευκολύνει το διακοινοτικό εμπόριο.

Αύξηση της ζήτησης στους τομείς των ελαιοκαλλιεργειών, θερμοκαλλιεργειών, δενδροκαλλιεργειών και κηπευτικών

Τα αποτελέσματα του 2007

Στο δείγμα της μελέτης της Hellastat έχουν περιληφθεί 30 επιχειρήσεις.

Το 2007 παρουσιάστηκε ανάκαμψη των αποτελεσμάτων των εταιρειών του δείγματος, τόσο σε Κύκλο Εργασιών όσο και σε κερδοφορία. Ο αθροιστικός Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε €489,67 εκ. έναντι €441,94 εκ. το 2006, ενώ κερδοφόρες παρουσιάζονται οι 23 από τις 30 εταιρείες του δείγματος. Επιπλέον τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ διαμορφώθηκαν σε 10,9% και 3,1% αντίστοιχα, έναντι 8,6% και 1,4% το 2006. Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού πολλών παραγόντων όπως η διάθεση πολλών σκευασμάτων τα οποία απαγορεύτηκαν από 1/1/2008, η αύξηση των τιμών, η προώθηση άλλων εμπορευμάτων με σημαντικά υψηλότερες τιμές (λιπάσματα κλπ).

Για το 2007 παρατηρήθηκαν επίσης τα εξής:

Ο δείκτης Ξένα / Ίδια Κεφάλαια επιδεινώθηκε σε 3,29 προς 1.

Οι δείκτες ρευστότητας παρέμειναν σε πολύ καλά επίπεδα (γενική στο 1,31 και άμεση στο 1,05), με τον Εμπορικό Κύκλο να βελτιώνεται στις 264 ημέρες, λόγω της σημαντικής βελτίωσης της διαχείρισης των Αποθεμάτων και της είσπραξης των Απαιτήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα