Συμφωνία Gazprom-Ε.ΟΝ για το πεδίο φ. αερίου-πετρελαίου Yuzhno-Russkoye

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 20:38

Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου και πετρελαίου Yuzhno-Russkoye υπέγραψαν η γερμανική Ε.ΟΝ ΑG και η ΟΑΟ Gazprom στη Μόσχα, παρουσία του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Γερμανίδας καγκελάριου Αγγελα Μέρκελ.

Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή μετοχών, παραχωρώντας στην E.ON AG το 25% πλην μίας κοινής ονομαστικής μετοχής στο κεφάλαιο της OAO Severneftegazprom και συνεπώς το δικαίωμα να συμμετέχει στην ανάπτυξη του πεδίου Yuzhno-Russkoye. Ως αντάλλαγμα, η Gazprom θα λάβει από την E.ON το 49% της ΖAO Gerosgaz, η οποία κατέχει το 2,93% της OAO Gazprom. Επομένως, η Gazprom θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο αυτής της συμμετοχής. Η E.ON Ruhrgas θα διατηρήσει απευθείας συμμετοχή στο 3,5% της Gazprom.

Η ανταλλαγή μετοχών θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, 2009, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

«Η Gazprom και η E.ON επέδειξαν για άλλη μία φορά ότι αποτελούν στρατηγικούς εταίρους με μακροπρόθεσμη συνεργασία που εργάζονται από κοινού σε όλα τα στάδια της αλυσίδας προσθήκης αξίας. Μετά χαράς καλωσορίζουμε την E.ON στο έργο για την ανάπτυξη του πεδίου Yuzhno-Russkoye. Θα αποτελέσει τον τρίτο εταίρο και θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην παραγωγή αερίου στη Ρωσία» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της OAO Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON AG Βολφ Μπέρνοτατ δήλωσε πως «η συμμετοχή στην ανάπτυξη του πεδίου Yuzhno-Russkoye θα κάνει πιθανή την εμβάθυνση της από παλιά υπάρχουσας συνεργασίας με την Gazprom, θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της Γερμανίας της Ρωσίας και θα διασφαλίσει περαιτέρω την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα