Μεγάλες οι απώλειες για τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής

Οι μεγαλύτερες σε 50 χρόνια
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 07:41

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ εβδομαδιαίες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των 50 ετών οδεύουν να σημειώσουν χαλκός, καλαμπόκι και ασήμι, εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτησή τους θα μειωθεί σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους έναντι του ευρώ.

Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχώρησε 9,9% αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες τουλάχιστον από το 1956. Ο CRB έχει υποχωρήσει 31% από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε στις 2 Ιουλίου. Ο UBS Bloomberg CMCI Index των 26 πρώτων υλών είχε τις χειρότερες επιδόσεις αυτήν την εβδομάδα από το 1997.

Ο χαλκός και το καλαμπόκι οδεύουν να σημειώσουν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο δεκαετιών μετά την αναρρίχησή τους σε επίπεδα ρεκόρ φέτος. Το ασήμι υποχώρησε 18% αυτήν την εβδομάδα, τα μέγιστα από το 1983.

Τα μέταλλα και τα καύσιμα κινήθηκαν επίσης πτωτικά καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού και οι εκθέσεις που κατέδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ τόνωσαν τις αμφιβολίες για το εάν το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος ύψους 700 δισ. δολ. θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη. Πτωτικά κινήθηκα τα εμπορεύματα καθώς το ευρώ οδεύει να σημειώσει τις μεγαλύτερες παρά ποτέ εβδομαδιαίες απώλειες έναντι του δολαρίου, εν μέσω στοιχείων για συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρώπη.

Tο αργό πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη ημέρα οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2004 εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση θα μειώσει τη ζήτηση για καύσιμα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY
  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα