Βουλγαρία: Καθησυχαστικοί οι οικονομικοί αναλυτές

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 09:24

Η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα αποφύγουν την οικονομική κρίση ή την υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), κ. Έρικ Μπεργλόβ.

Η οικονομία της Βουλγαρίας αλλά και άλλων χωρών της περιοχής αντιμετωπίζουν γνωστά προβλήματα αλλά προς το παρόν δεν υπακούουν στους «νόμους της βαρύτητας» που οδήγησαν στην σκληρή προσγείωση των οικονομιών σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, υποστήριξε ο κ. Μπεργλόβ.

«Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που εξουδετερώνουν τις αδύνατες μακροοικονομικές επιδόσεις των χωρών της περιοχής. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η συμμετοχή στην ΕΕ, ενώ ένας άλλος είναι η παρουσία ξένων χρηματοοικονομικών εταιρειών στις τοπικές αγορές», επεσήμανε ο κ. Μπεργλόβ, σύμφωνα με τον οποίο η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κρίση ορισμένων αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Ο αναλυτής της EBRD δεν αρνήθηκε πως τα υψηλά εμπορικά έλλειμμα παρατηρούνται και σήμερα σε μερικές από τις χώρες της περιοχής, αλλά υποστήριξε πως οι αντίστοιχες οικονομίες θα περάσουν μόνο από την περίοδο της «διόρθωσης» και όχι της κρίσης.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα