Εγγυώνται τις τραπεζικές καταθέσεις Γερμανία, Δανία, Σουηδία

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 11:45
UPD:11:48

Εγγυήσεις για τις ιδιωτικές τραπεζικές καταθέσεις αποφάσισαν να προσφέρουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας, μετά την αδυναμία των ευρωπαίων ηγετών να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει πλήρη κρατική εγγύηση για το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων, η αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα σε 568 δισ. ευρώ, με στόχο να αποτρέψει έναν πανικό αναλήψεων, τη στιγμή που η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επεκτείνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Δανίας ήλθε σε συμφωνία με τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες θα συνεισφέρουν σε ταμείο το ποσό των 35 δισ. δανέζικων κορωνών – ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του δανέζικου ΑΕΠ – τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο την εγγύηση των ιδιωτικών καταθέσεων.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις έως και 500.000 σουηδικών κορωνών ανά καταθέτη, διπλασιάζοντας το προηγούμενο όριο των 250.000 σουηδικών κορωνών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα