Η χρηματοπιστωτική κρίση στο επίκεντρο του Eurogroup

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 14:36

Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (6-7/10/2008).

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση και εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία της ευρωζώνης και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και η προετοιμασία των θέσεων της ευρωζώνης στη σύνοδο της G 7 στην Ουάσιγκτον.

2. Διακυβέρνηση της ευρωζώνης

Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξωτερική διάσταση και τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

3. Εποπτεία των οικονομιών των χωρών-μελών που

μετέχουν στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ERM II)

ECOFIN

1. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2008

α) Οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

β) Κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας

Το Συμβούλιο Ecofin έχει ήδη εκπονήσει έναν αναλυτικό οδικό χάρτη ενεργειών για την περαιτέρω ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Ε.

γ) Εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών

Η Γαλλική Προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε Έκθεση προς το Συμβούλιο Ecofin και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις αγορές πετρελαίου και των ενεργειακών προϊόντων γενικότερα καθώς και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αυτών.

2. Πρόταση Οδηγίας για τη λειτουργία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων (Solvency II)

Με την πρόταση αυτή εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο κοινοτικό ασφαλιστικό δίκαιο και το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε. Κύρια επιδίωξη της πρότασης είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ασφαλειών και αντασφαλειών. Παράλληλα επιδιώκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των ασφαλισμένων.

3. Φορολογία

α) Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές ΦΠΑ

(i) Προτάσεις για τροποποίηση της Οδηγίας ΦΠΑ και του Κανονισμού για τη διοικητική συνεργασία με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ

Στο πλαίσιο της πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα συζητηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/112 για τον ΦΠΑ και του Κανονισμού 1798/2003 για την πάταξη της φοροδιαφυγής του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ.

(ii) Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, η Ε. Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία του συστήματος Eurofisc.

β) Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Στο ¶τυπο Συμβούλιο ECOFIN (12-13/9/2008), με πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε. Επίσης, καταγράφηκαν τα σχετικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και οι γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Επίσης, η Προεδρία ζήτησε από την Ε. Επιτροπή να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ecofin ανάλυση σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον προϋπολογισμό των Κ-Μ. Θα γίνει ενημέρωση του Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της ως άνω έρευνας της Ε. Επιτροπής, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των μειωμένων συντελεστών.

4. Ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα