«Περιορισμένες» οι επιπτώσεις της κρίσης στις ελληνικές τράπεζες

Δηλώσεις Γ. Προβόπουλου
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 12:50
UPD:13:58

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι περιορισμένες, καθώς η έκθεσή του στα προϊόντα εκείνα που οδήγησαν σε «λουκέτο» πολλούς ξένους ομίλους είναι μικρή «για την κλίμακα δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών και για τα κεφάλαια τα οποία έχουν», τόνισε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξή του στον Real fm ο κ. Προβόπουλος, αν και εξέφρασε την ανησυχία του για το βάθος της κρίσης, επισήμανε ότι η επίπτωση των «προβληματικών» προϊόντων στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών φαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα είναι «πολύ μικρή και απορροφήσιμη».

«Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία καμία», ξεκαθάρισε ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που οι τράπεζες σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκειμένου να ανταγωνιστούν η μία την άλλη, «θα τις στείλουμε και στον εισαγγελέα και θα παρέμβουμε και εμείς». Όπως ανέφερε, άλλωστε, έχει ήδη απευθύνει αυστηρές συστάσεις στα μέλη τους και στα στελέχη τους.

Παράλληλα, συνέστησε στις τράπεζες να εφαρμόζουν αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια, δηλαδή να μην δανείζουν σε νοικοκυριά που δεν συγκεντρώνουν τις σωστές προϋποθέσεις. Όπως τόνισε, σε αντίθετη περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν μεγάλοι κίνδυνοι για τις ίδιες τις τράπεζες και για τους καταθέτες.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη τα προβλήματά της, δεδομένου ότι αυτά δεν είναι της ίδιας κλίμακας σε όλες τις χώρες.

Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες το Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των λεγόμενων συστημάτων εγγύησης καταθέσεων σε βάση που να έχει κοινά στοιχεία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και εκτίμησε ότι ίσως πολύ σύντομα δούμε τις κατευθύνσεις αυτές.

«Φαίνεται να υπάρχει μία προσπάθεια από όλους να ανέβει το ποσό το οποίο θα είναι υπό κάλυψη», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, εκτιμώντας ότι τα 30.000 ευρώ, τα οποία επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα. «Ενδεχομένως οι σημερινές συνθήκες κι, αν θέλετε η αβεβαιότητα που επικρατεί, να στήριζαν κι έναν αριθμό πιο πάνω από αυτόν», ανέφερε.

Όσον αφορά στις έντονες εικασίες των τελευταίων ωρών για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ωστόσο παρέπεμψε στις δηλώσεις του διοικητή της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα