Economist: Άλμα 16 θέσεων από την Ελλάδα στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 02:04
UPD:02:08
Shutterstock

Δεκαέξι θέσεις, ψηλότερα σκαρφάλωσε η Ελλάδα, την περίοδο από το δ' τρίμηνο του 2019 μέχρι το δ' τρίμηνο του 2022 σύμφωνα στην σχετική λίστα του Economist   όσον αφορά τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει  το Economist Intelligence Unit (EIU) η  χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους νικητές σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο μεταξύ των 82 χωρών για τις οποίες εξετάζεται η ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε τριμηνιαία βάση, μετά από εξέταση 91 δεικτών.

Την σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας  αντανακλά  «η κακή αφετηρία της, δεδομένης της καθυστερημένης ανάκαμψης από την κρίση του δημόσιου χρέους που ξεκίνησε το 2009, αλλά και ο θετικός αντίκτυπος αντίκτυπου μιας κυβέρνησης  που στηρίζει την επιχειρηματικότητα με μεταρρυθμίσεις ,μειώσεις φόρων αποκατάστασης  του οικονομικού κλίματος που  αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στη χώρα.

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην επιχειρηματικότητα,  τα τελευταία τρία χρόνια, πριν από τις καταστροφές που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημειώνονται, εκτός από την Ελλάδα, στο Κατάρ, στις ΗΠΑ και στα  ΗΑΕ.

Η μεγαλύτερη επιδείνωση σημειώνεται στη Λατινική Αμερική, (περιοχή με τη χαμηλότερη κατάταξη), καθώς και στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Μετά από μια μεγάλη ύφεση το 2022, αναμένουμε από τη Ρωσία να επιδιώξει να οικοδομήσει δεσμούς με την Κίνα τα επόμενα χρόνια, αλλά οι ευκαιρίες της αγοράς θα παραμείνουν περιορισμένες και οι διασυνοριακές συναλλαγές θα περιορίζονται σοβαρά από κυρώσεις. Η οικονομία της Ουκρανίας έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, αλλά η χώρα θα επωφεληθεί από σημαντική βοήθεια για την ανοικοδόμηση όταν η πιο οξεία φάση της σύγκρουσης έχει παρέλθει και ο πόλεμος μπορεί να προκαλέσει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ» αναφέρει η έκθεση.

Η κατάταξή δείχνει επίσης ότι η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική παραμένουν τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ασία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, ελάχιστα μπροστά από την ανατολική Ευρώπη, ενώ η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής υπερέχει οριακά στη Λατινική Αμερική.

Συγκεκριμένα, οι  ΗΠΑ  ανέβηκαν κατά δέκα θέσεις στην κατάταξη. Οι επιδόσεις της στις περισσότερες από τις κατηγορίες—συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής έναντι των ιδιωτικών επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού και της αγοράς εργασίας—παραμένουν πολύ ισχυρές.

Από την άλλη το γεγονός ότι 11 από τις 20 κορυφαίες χώρες της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο πολιτικής σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή, την παρουσία μεγάλων και ανταγωνιστικών εγχώριων αγορών και τον ισχυρό βαθμό ανοίγματος στο παγκόσμιο εμπόριο. Πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης μπόρεσαν να παράσχουν σημαντική δημοσιονομική στήριξη για πολίτες και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και ξανά το 2022, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός αύξησε το κόστος ζωής. Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της περιοχής είναι κακές, καθώς πλησιάζει μια ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα, αλλά μεσοπρόθεσμα, μεγαλύτερες επενδύσεις στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ 750 δισ. ευρώ (740 δισ. $) θα στηρίξουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα τερματίσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. ενέργεια. Οι επενδύσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον ψηφιακό τομέα,

Η Σιγκαπούρη παραμένει το καλύτερο μέρος στον κόσμο για επιχειρηματική δραστηριότητα τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την κατάταξη  για το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, με τη Δυτική Ευρώπη να εξακολουθεί να εκπροσωπείται αρκετά ψηλά στην το top 20.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα