Νιγηρία: Με «κράτος αναρχίας» απειλούν οι αντάρτες

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 11:40

Απειλούν να δημιουργήσουν «κράτος αναρχίας» οι αντάρτες στον πετρελαιοπαραγωγό νότο της Νιγηρίας εκτός και εάν οι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά αντιμετωπιστούν αναλόγως.

Η Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) έχει πει ότι ερευνά τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες έγιναν αναλήψεις χρημάτων με ύποπτο τρόπο από τα κεφάλαια του κρατιδίου Rivers, ενός από τα κύρια κρατίδια παραγωγής πετρελαίου του Δέλτα του Νίγηρα.

Ο εκπρόσωπος της EFCC, Femi Babafemi είπε ότι επικεφαλής του γραφείου του κυβερνήτη του κρατιδίου Rivers και ο γραμματέας της τοπικής κυβέρνησης βρίσκονται υπό την επιτήρησή του. Είπε επίσης ότι ερευνά τις ενέργειες δύο ακόμη αξιωματούχων του κρατιδίου.

Ο κυβερνήτης του Rivers, Rotimi Amaechi, έλαβε σκληρά μέτρα κατά των ανταρτών στα γειτονικά κρατίδια με την συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων που πραγματοποιούν περιπολίες με ελικόπτερα και πολεμικά σκάφη σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις ένοπλες ομάδες κρατώντας τις μακριά από την περιοχή.

Αποτέλεσμα ήταν τα βίαια επεισόδια στο Δέλτα του Νίγηρα – όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και αερίου της Αφρικής – και κυρίως στο κρατίδιο Rivers, ενώ στα δύο άλλα κρατίδια (Bayelsa και Delta) επικρατεί σχετική ηρεμία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα