Χρηματιστήρια: Η Ευρώπη αφομοιώνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 18:48
UPD:18:54
REUTERS/Reuters Staff

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με μεικτά πρόσημα στην τελευταία συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αφομοιώνουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης σε τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση παράλληλα με μια σειρά ανακοινώσεων εταιρικών κερδών.

Εταιρείες όπως η Shell και η Apple είδαν τα κέρδη τους να ξεπερνούν τις προσδοκίες, ενώ η Meta, η Heineken και η Samsung
ανέφεραν επιβράδυνση.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% νωρίς το απόγευμα. Στη Φρανκφούρτη 0,28% ενισχύεται ο DAX. Απώλειες σε Λονδίνο και Μιλάνο. Οι μετοχές της τεχνολογίας ηγούνται στις απώλειες στο 2,1%. Οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν κέρδη 1,3%, ακολουθούμενες από την υγειονομική περίθαλψη με 0,8%.

Εν τω μεταξύ κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο 7,5%, επικαλούμενη πληθωριστικές προσδοκίες και γεωπολιτική αβεβαιότητα μετά τη «μερική κινητοποίηση» των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και τις προοπτικές για παρατεταμένη σύγκρουση.  Η κεντρική τράπεζα είχε υπερδιπλασιάσει τα επιτόκια στο 20% αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την πτώση του ρουβλίου.

Ανοδικά άνοιξαν οι αμερικανικές μετοχές νωρίς την Παρασκευή, παρά τα απογοητευτικά κέρδη αργά την Πέμπτη από τον τεχνολογικό κολοσσό Amazon. Οι μετοχές της υποχώρησαν 11% λίγο μετά το καμπανάκι του ανοίγματος της Wall Street.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι ένα μέτρο πληθωρισμού που παρακουθείται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ο δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο. Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός δείκτης PCE αυξήθηκε κατά 0,5%.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα