IEA: Βλέπει επενδύσεις 2 τρισ. τον χρόνο σε καθαρή ενέργεια έως το 2030- Χρειάζονται κι άλλες

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 14:21
UPD:14:21
REUTERS/Pascal Rossignol

Αύξηση πάνω από 50% σε σύγκριση με σήμερα αναμένεται να σημειώσουν μέχρι το 2030 οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση World Energy Outlook 2022, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.

Παρά την αύξηση αυτή, ο IEA επανέλαβε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών έως το 2050, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 τρισ. δολάρια έως το 2030. Ως εκ τούτου, ανέφερε η έκθεση, τονίζεται «η ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδυτών στον ενεργειακό τομέα».

Η έκθεση καθιστά εκκωφαντική τη Συμφωνία του Παρισιού που στοχεύει να «περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2, κατά προτίμηση σε 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Έρχεται επίσης σε μια εποχή μεγάλες αβεβαιότητας και αστάθειας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα φαίνεται να είναι σεισμικές.

«Οι αγορές ενέργειας και οι πολιτικές για την ενέργεια έχουν αλλάξει ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι μόνο για την ώρα, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες», είπε. «Ακόμη και με τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, ο ενεργειακός κόσμος αλλάζει δραματικά μπροστά στα μάτια μας».

Ο Μπιρόλ πρόσθεσε ότι «οι απαντήσεις των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο υπόσχονται να το μετατρέψουν αυτό σε μια ιστορική και οριστική καμπή προς ένα καθαρότερο, πιο προσιτό και ασφαλές ενεργειακό σύστημα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα