Τι ζητούν ΔΕΠΑ και ΔΕΗ για το FSU της Ρεβυθούσας

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 14:11
UPD:14:14

Από την έντυπη έκδοση

Τη μείωση του ελάχιστου ορίου των 110.000 κυβικών μέτρων για να γίνει αποδεκτό ένα αίτημα εκφόρτωσης LNG στην πλωτή δεξαμενή (FSU) της Ρεβυθούσας ζήτησαν ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΗ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξήγαγε η ΡΑΕ για τους όρους πρόσβασης στην υποδομή που πρότεινε ο ΔΕΣΦΑ.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΔΕΠΑ Εμπορίας, «με βάση τα δεδομένα της αγοράς, κρίνεται απαραίτητο να μειωθεί η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα εκφόρτωσης LNG τουλάχιστον στα 70.000 m3, καθώς το προτεινόμενο όριο θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τους χρήστες του FSU, περιορίζοντας την ευελιξία τους για εκφορτώσεις χαμηλότερης ποσότητας».

Η ΔΕΠΑ προσθέτει ότι κατά το 2022 οι συμμετέχοντες στην αγορά πραγματοποίησαν 63 εκφορτώσεις κάτω από 700 GWh που σημαίνει -με αναγωγή σε m3ότι το 57% των εκφορτώσεων δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το FSU. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα σχόλια της ΔΕΗ, ενώ τροποποιήσεις σε άλλα σημεία των κανόνων πρόσβασης (πιστοποίηση του πλοίου LNG κ.ά.) εισηγήθηκαν και οι Mytilineos και Elpedison.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο συνέδριο East Med & Southeast Europe Forum στις Βρυξέλλες, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli προέβλεψε ότι χάρη στις υφιστάμενες και νέες υποδομές φυσικού αερίου (ΙGB, FSRU Αλεξανδρούπολης κ.λπ.), η Ελλάδα θα μπορέσει να αυξήσει την εξαγωγική της δυναμική από τα 2,3 bcm σε πάνω από 6,5 bcm και να καταστεί κρίσιμος κόμβος διαμετακόμισης του φυσικού αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σημείωσε, πάντως, ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης διασυνδεσιμότητα, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί και αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Αναφέρθηκε στο πλαίσιο αυτό στα πολλά και γρήγορα βήματα που έγιναν στη συνεργασία με τη Βουλγαρία με το που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και στο πλαίσιο αυτό εξήρε τη σημασία της ευρύτερης συνεργασίας για την προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα