Τα επιτόκια «φρενάρουν» τα στεγαστικά

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 07:12
UPD:07:15
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Φρενάρει η στεγαστική πίστη, όπως όλα δείχνουν, στο πλαίσιο της συνεχούς ανόδου των επιτοκίων, που κάνουν μάλλον δύσκολη την απόκτηση στέγης στην παρούσα φάση και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα μεσαία εισοδήματα.

Ήδη το Euribor τριμήνου κινείται στο 1,5%, ενώ στην περίπτωση που όπως αναμένεται το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ενισχυθεί περαιτέρω σήμερα, είναι πιθανόν να φτάσει και στο 2%.

Και μπορεί οι περισσότεροι να λαμβάνουν στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο, ωστόσο και εκεί το τίμημα δείχνει να είναι τσουχτερό.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των κατοικιών μπορεί να έκαναν βουτιά 42% στη διάρκεια της κρίσης, αλλά σήμερα είναι αυξημένες πάνω από 29% σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συμπαρασύροντας ανοδικά και τα ενοίκια. Αυτά τα στοιχεία περιέχονται σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters που αναφέρεται στο πρόβλημα στέγης.

Τα επιτόκια καταθέσεων

Σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει το σήμα στις τράπεζες της Ευρώπης για το πώς θα κινηθούν, αφού η αγορά έχει προεξοφλήσει μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Μεγάλο ερώτημα παραμένει το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν αποδόσεις στις καταθέσεις ή αν θα το αφήσουν για αργότερα. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα TLTROs, που ενδέχεται να κλείσουν έστω και μερικώς τη στρόφιγγα φθηνής ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες της γηραιάς ηπείρου, σε μία προσπάθεια να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Πάντως, μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 εκτιμάται πως δύο παραπάνω δόσεις σε ετήσια βάση θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Στα ύψη οι χορηγήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πιστωτικά ιδρύματα τον Σεπτέμβριο κράτησαν ψηλά τη σημαία της πιστωτικής επέκτασης και ο λόγος ήταν η παροχή δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, που ενισχύθηκαν κατά 745 εκατ. ευρώ, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος, με τον ετήσιο ρυθμό χρηματοδότησης να ενισχύεται στο 12,3% από 11,5% που ήταν τον Αύγουστο.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.069 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.629 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική, ωστόσο, κατά 27 εκατ. ευρώ, ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Σεπτέμβριο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 132 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -2,2% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Αυξάνονται οι καταθέσεις

Την ίδια στιγμή σημαντικότατη αύξηση παρουσιάζουν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών τον Σεπτέμβριο, παρά τα περίπου μηδενικά επιτόκια. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 6,1%, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, έναντι αύξησης κατά 89 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η εξήγηση δίνεται από τον τουρισμό αλλά και σην παραοικονομία. Όπως εξηγούν αναλυτές, καθώς σφίγγει ο κλοιός της ΑΑΔΕ, όσοι λειτουργούν στο πλαίσιο της παραοικονομίας καταναλώνουν με μετρητά και αποταμιεύουν ό,τι κινείται στη σφαίρα της κανονικής οικονομίας.

Αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2022 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 376 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 11,5% από 7,8% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 753 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο του 2022 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 465 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,6% από 4,4% τον προηγούμενο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα