Νέο ρεκόρ στις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

«Καμπάνα» έως 500 ευρώ σε μεγάλη μερίδα των… αργοπορημένων
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 07:09
UPD:07:11
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Ρεκόρ εκπρόθεσμων, αρχικών ή τροποποιητικών, φορολογικών δηλώσεων είχαμε φέτος, καθώς χιλιάδες ήταν οι φορολογούμενοι που είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους, είτε την υπέβαλαν με παραλείψεις που εκ των υστέρων διόρθωσαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις 31 Αυγούστου, είχαν υποβληθεί 6,408 εκατ. δηλώσεις και από τότε μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί επιπροσθέτως περίπου 70.000 δηλώσεις.

Όσοι βέβαια φορολογούμενοι υπέβαλαν εκ των υστέρων τη δήλωσή τους, είτε αρχική είτε τροποποιητική, πέρα από τον τυχόν πρόσθετο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τα ισχύοντα πρόστιμα των 100, 250 ή 500 ευρώ, ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πρόστιμο επιβάλλεται μόνο όταν το επιπλέον προς καταβολή ποσό υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.

Το «ποινολόγιο»

Ειδικότερα, το «ποινολόγιο» της εφορίας που ισχύει σήμερα προβλέπει τα εξής:

1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

- εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

- εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

- σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστεί με την αρνητική διαφορά φόρου.

3. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

- εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.

- εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

- σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο, χωρίς να απαιτείται να εξεταστεί το όριο των εκατό (100) ευρώ, στις κάτωθι περιπτώσεις:

- η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο

- η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο

- η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο

- η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και με την τροποποιητική αυξάνεται το πιστωτικό υπόλοιπο

- η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την τροποποιητική παραμένει μηδενική.

Επίσης, δεν επιβάλλεται πρόστιμο, αφού όμως προηγουμένως έχει εξεταστεί και διαπιστωθεί ότι το επιπλέον προς καταβολή ποσό δεν υπερβαίνει το όριο των εκατό (100) ευρώ σε σχέση με την αρχική δήλωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα