ΕΦΚΑ: 26.000 εκκρεμείς συντάξεις τον Σεπτέμβριο- Αυξάνονται οι νέες αιτήσεις

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 14:08
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Στις 26.000 υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, οι αιτήσεις για απονομή κύριων συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, από 31.000 που ήταν έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή τον Αύγουστο. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, όμως, εμφανίζουν άλλες 16.000 αιτήσεις που επίσης βρίσκονται σε εκκρεμότητα αν και θεωρούνται ως «ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους». Ως τέτοιοι είναι τυχόν οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και απουσία ιατρικών γνωματεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα παραμένουν «ανοιχτές» μέχρι να τακτοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται, ανά περίπτωση. Άρα, για τον μήνα Σεπτέμβριο οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 42.000, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι περίπου 27.000 διεθνείς συντάξεις.

Από τις 26.000 εκκρεμότητες που είναι ο «σκληρός πυρήνας», οι 8.890 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2021 και οι υπόλοιπες 17.000 είναι αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά το τρέχον έτος και μέχρι τον Ιούνιο, άρα κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν οι 16.000 ανελαστικές αιτήσεις του Σεπτεμβρίου να είναι μειωμένες, σε σχέση με τις 20.000 που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο.

Στον ΕΦΚΑ, πάντως, διαπιστώθηκε ότι ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας ρεκόρ στις απονομές συντάξεων, καθώς αυτές ανήλθαν στις 29.000, σημαντικά αυξημένες από τις περίπου 20.000 που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο. Όμως ακόμα και έτσι, δεν διαπιστώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση, ενδεικτικό του γεγονότος ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς, τόσο αυξάνονται και οι νέες αιτήσεις που υποβάλλονται. Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός του υπουργείου Εργασίας, καθώς μπορεί να έχουν μειωθεί οι εκκρεμότητες, όμως δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς, κάτι που μάλλον είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να συμβεί.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα