Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Tο σύνολο των μαρμάρων που διαθέτει η Ικτίνος η οποία εξάγει σε περισσότερες από 90 χώρες παρουσίασε στο Παρίσι η εταιρεία και συγκεκριμένα στη διεθνή έκθεση Batimat στο εκθεσιακό κέντρο Paris Expo Porte de Versailles. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης στόχος της συμμετοχής της στην έκθεση ήταν τόσο η μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά της Γαλλίας και των χωρών της ευρύτερης περιοχής, όσο και η επέκταση των εξαγωγών της στις γαλλόφωνες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, χρησιμοποιώντας την Γαλλία ως όχημα.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης 60 επισκέπτες από 18 διαφορετικές χώρες (κυρίως, Ευρωπαϊκές και Αφρικανικές) έδειξαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά μάρμαρα. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και εσωτερικοί διακοσμητές. Στις σημαντικότερες επαφές ξεχώρισαν οι συζητήσεις για μία ξενοδοχειακή μονάδα και ένα σύμπλεγμα 56 βιλών σε αφρικανικές χώρες, όπως για μία υπερπολυτελή βίλα στην περιοχή της Γαλλικής Ριβιέρας. Η εταιρεία σημειώνει πως η επόμενη συμμετοχή της Ικτίνος για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της θα είναι σε έκθεση στο DUBAI, στην “BIG 5 DUBAI”, 5 με 8 Δεκεμβρίου, στοχεύοντας στη σύσφιξη των σχέσεων με τους ήδη υπάρχοντες πελάτες, τόσο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσο και στις γειτονικές χώρες (Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία), αλλά και τη γνωριμία με νέους.
Η συγκεκριμένη αγορά είναι ιδιαίτερα δυναμική και οι ανάγκες της σε μάρμαρο είναι κυρίως για μεγάλα έργα, όπως πύργους, τζαμιά και συγκροτήματα ιδιωτικών βιλών.
Σύμφωνα με την Ιουλία Χαϊδά, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Ικτίνος η εταιρεία πραγματοποιεί συνεχείς μελέτες για νέα κοιτάσματα λευκών, αλλά και άλλων τύπων μαρμάρων, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς, αλλά και τις προτιμήσεις των αρχιτεκτόνων. Σχετικά με την παραγωγή μαρμάρου στην Ελλάδα η κ. Χαϊδά επεσήμανε πως η χώρα μας κατατάσσεται στην 4η θέση παγκοσμίως σε εξαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου.
Ειδικότερα οι εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και ανήλθαν στην τέταρτη θέση του συνόλου των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, έναντι της έβδομης που κατείχαν στην αρχή της δεκαετίας. Να σημειωθεί πως ο ελληνικός κλάδος των μαρμάρων αυτή την περίοδο κινείται συλλογικά για την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου, τόσο σε αρχιτεκτονικά γραφεία στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Ικτίνος εξάγει πάνω από το 95% της παραγωγής της, ενισχύοντας σημαντικά το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου στον κόσμο. Πλέον πέραν της Κίνας όπου κατευθύνεται το 42% των εξαγωγών της, η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της στις αγορές της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Αλγερίας των ΗΑΕ και των ΗΠΑ. Το 2021 η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις ύψους 1,16 εκατ. ευρώ και για το 2022 αναμένεται επενδύσεις στα υπάρχοντα λατομεία του Βώλακα καθώς και στη ΒΙΠΕ της Δράμας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παράλληλα με την επένδυση σε καινοτόμο πρόγραμμα υπόγειας εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που υλοποιεί η Ικτίνος σε συνεργασία με το ΕΜΠ.