Ν. Κορέα, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ μείωσαν ατα επιτόκια

Μετά τη μείωσή τους από τη Federal Reserve των ΗΠΑ
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 07:14

ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ των βασικών επιτοκίων δανεισμού προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες της Ν. Κορέας, της Ταϊβάν και του Χονγκ Κονγκ μία ημέρα μετά τη συντονισμένη μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε μια προσπάθεια περιορισμού των ζημιών από την οικονομική κρίση.

Η Bank of Korea μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς επτά ημερών για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Η Central Bank of the Republic of China (Taiwan) μείωσε το επιτόκιο των δανείων 10 ημερών στις τράπεζες κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,2%. Το Χονγκ Κονγκ μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 2%. Η Κίνα τέλος μείωσε το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού στο 6,93% χθες το βράδυ.

Η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρρευση των αγορών οι μετοχές των οποίων έχασαν 5 τρισ. δολ. της χρηματιστηριακής αξίας. Ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα υποχώρησε 32% φέτος και το νόμισμα της χώρας, ουόν, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την ασιατική οικονομική κρίση πριν από μία δεκαετία.

Το ουόν διαπραγματεύθηκε στα 1.431 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:56 π.μ. στη Σεούλ από 1.444,97 λίγο πριν από την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων. Το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία έχει υποχωρήσει αυτόν τον μήνα 19%.

Ο διοικητής της Bank of Korea, Lee Seong Tae, είπε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στο ουόν και ότι ενδέχεται να γίνει και νέα μείωση των επιτοκίων.

Το δολάριο της Ταϊβάν περιόρισε τις απώλειες πέντε ημερών και διαπραγματεύθηκε στην Ταϊπέι ελαφρά διαφοροποιημένο στα 32,412 έναντι του δολ. των ΗΠΑ στις 11:02 π.μ.

Η Fed των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια στο 1,5%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το μείωσε στο 3,75%, ο Καναδάς στο 2,5%, της Μ. Βρετανίας στο 4,5% και η Σουηδία στο 4,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα