Επανέκδοση 5ετούς: 975 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,7%

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 14:14
UPD:15:57
shutterstock

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Το ποσό των 975 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο μέσω της επανέκδοσης του 5ετούς ομολόγου, κυμαινόμενου επιτοκίου, με λήξη 15 Δεκεμβρίου 2027.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε  σε 3μηνο Euribor+1,23%, δηλαδή 2,773%. Το δημοπρατούμενο ποσό ανήλθε σε 750 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται σε 1,865 δισ. ευρώ. 

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα το ποσό που έχει αντληθεί μέσω εκδόσεων ανέρχεται πλέον σε 7,87 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στο "νέο" στόχο που έχει τεθεί έως το τέλος του έτους, λόγω της σημαντικής ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα, καθιστώντας το κόστος δανεισμού ιδιαίτερα ακριβό. Βασική επιδίωξη του ΟΔΔΗΧ παραμένει η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε υψηλά επίπεδα, με το ποσό να ανέρχεται σήμερα σε περίπου 39 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του έτους έχει προγραμματιστεί η  πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 2023 από το δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, ύψους 2,64 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα αποπληρώσει χρέος διάσωσης της ευρωζώνης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Κάτι τέτοιο ωστόσο αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής ανάκαμψης, καθώς θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα