Τούρκος ΥΠΟΙΚ: «Νόμιμες» οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 09:23
UPD:09:24
REUTERS/MURAD SEZER

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι υπερασπίστηκε τους οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «σχέσεις καλής γειτονίας» «νόμιμους δεσμούς» , παρά τις ανησυχίες της Δύσης ότι η Τουρκία- μη συμμετέχοντας στις δυτικές κυρώσεις- εκτονώνει τις οικονομικές πιέσεις στη Μόσχα. Μάλιστα αποδίδει αυτές τις ανησυχίες σε «στοιχεία της αντιπολίτευσης» εντός και εκτός Τουρκίας που «εγείρουν σκόπιμα ερωτήματα».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που ενεργεί πολύ προσεκτικά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν είναι μια χώρα που συμπεριφέρεται με τρόπους που θα προκαλέσουν παραβιάσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε αυτό», ανέφερε ο Νεμπάτι σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Όλα έρχονται σε εμάς μέσω νόμιμων οδών», πρόσθεσε.

Ο Νεμπάτι είναι είναι ο τρίτος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μέσα σε τρία χρόνια. Ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Δεκέμβριο και ξεκίνησε την θητεία υπερασπιζόμενος σθεναρά την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας ότι η χώρα περνάει από έναν «μετασχηματισμό». Σύμφωνα με τον Νεμπάτι, η προφανής ευημερία της χώρας πριν από μια δεκαετία ήταν ένας «εικονικός πλούτος» επειδή η χώρα είχε μια υπερβολικά ισχυρή λίρα, υψηλό εξωτερικό χρέος, μεγάλες ποσότητες εισαγωγών, χαμηλή εγχώρια παραγωγή και «ο πλούτος μεταφερόταν εκτός χώρας».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι πολλοί Τούρκοι περνούν μια «επώδυνη περίοδο», προσθέτοντας ότι και ο ίδιος είχε αναγκαστεί να περιορίσει τις αγορές του όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τον πόνο. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας της χώρας σήμερα, ο Νεμπάτι ανέφερε ότι θεωρεί σημαντικά τα έσοδα από τον τουρισμό της Τουρκίας. Παραδέχθηκε πάντως ότι οι Ρώσοι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών της Τουρκίας φέτος, προσθέτοντας ότι πολλοί πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους με μετρητά επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα.

Ανέφερε επίσης ως άλλη πηγή εισροών το γεγονός ότι η Τουρκία είναι «περικυκλωμένη από πόλεμο» στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ. Τουρκικές επιχειρήσεις και ιδιώτες είχαν επαναπατρίσει χρήματα από offshore- ένα φαινόμενο που επίσης μερικές φορές βασίστηκε στη χρήση μετρητών, όπως είπε τονίζοντας και πάλι ότι όλες οι συναλλαγές ήταν νόμιμες, παρά τις ανησυχίες ότι η χρήση μετρητών καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση της πραγματικής προέλευσης των κεφαλαίων.

Ο Νεμπάτι προέβλεψε ότι οι εισροές θα συνεχιστούν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα αποφύγει «πολύ άνετα» την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών τον επόμενο χρόνο παρά τον λογαριασμό των 100 δισ. δολαρίων για τις εισαγωγές ενέργειας.

Σχολιάζοντας την ενεργειακή κρίση, είπε ότι η Τουρκία πιέζει για έκπτωση στην τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία – κάτι που θα μειώσει την πίεση στην τουρκική λίρα και θα ενισχύσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των κρίσιμων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο καλοκαίρι.

Η Τουρκία ζητά επίσης από τη ρωσική Gazprom την επιλογή να καθυστερήσει την πληρωμή. Ο Νεμπάτι είπε ότι περίμενε «καλά νέα» και στα δύο μέτωπα.

Ο Τούρκος υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας είχε μεταφέρει χρήματα στην Τουρκία για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας που κατασκευάζεται στη νότια ακτή της χώρας, μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές ενίσχυσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας κατά 5- 10 δισ. Ο Νεμπάτι ωστόσο αρνήθηκε να αναφέρει το ποσό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα