Intrakat: Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 07:02
UPD:07:03
intrakat.gr

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της Intrakat (50 εκατ.) και στην ανάπτυξή της μέσω εξαγορών, θα διατεθούν τα κεφάλαια που θα αντλήσει, μέσω της αύξησης κεφαλαίου, 100 εκατ., που αποφάσισε χθες η διοίκηση της κατασκευαστικής.

Η αύξηση είναι αποκλειστικά υπέρ των παλαιών μετόχων. Η προτεινόμενη τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής είναι 1,17 ευρώ (discount 27,3% στην τιμή κλεισίματος 21/10/22). Η σχέση ανταλλαγής είναι 1,13878275664266 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή. 

Η απόφαση για την κεφαλαιακή ενίσχυση της κατασκευαστικής ελήφθη τέσσερις μήνες έπειτα από την είσοδο της Winex Investment, συμφερόντων των Δημητρίου Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου, στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Winex εξαγόρασε το 31,7% του μετοχικού της κεφαλαίου από την Intracom Συμμετοχών, έναντι συνολικού τιμήματος 70,195 εκατ. ευρώ (2,95 ευρώ ανά μετοχή).

Στόχος της Intrakat είναι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, Αλέξανδρο Εξάρχου, να αναδειχθεί σε έναν σύγχρονο Όμιλο με μακρόπνοη προοπτική. 

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευαστικής είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε εισηγμένη εταιρεία. 

Η νέα διοίκηση της Intrakat προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις  προχώρησε σε ενδελεχή έλεγχο όλων των έργων (λαμβάνοντας υπόψη την πληθωριστική πίεση σε υλικά και υπηρεσίες λόγω του πολέμου) ώστε να διασφαλίσει ότι θα καλύψει επαρκώς όλες τις ανάγκες.  

Τα αντληθέντα κεφάλαια θα επιταχύνουν το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, εξυπηρετώντας σημαντικές ευκαιρίες που αφορούν στους πέντε στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της Intrakat: νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, έργα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και επενδύσεις σε Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον, η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην κατασκευαστική να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορές στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ειδικότερα ευκαιρίες για να διευρύνει την υφιστάμενη παρουσία της στους κλάδους δραστηριοποίησης της. 

Προς ολοκλήρωση βαδίζει παράλληλα η λειτουργική αναδιάρθρωση της εταιρείας που πραγματοποιεί η νέα διοίκηση. 

Το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Ιntrakat διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Συμμετέχει σε έργα όπως, η κατασκευή του πρώτου πύργου στη χώρα (κτήριο 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, υπό την ονομασία Riviera Tower, ο Οδικός Άξονας Ν.Δ. Πελοποννήσου, η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Κύμης, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) τα Δίκτυα Διανομής ΔΕΔΔΗΕ, κλπ. 

Συμμετέχει επίσης σε διαγωνισμούς για έργα αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ καθώς και στη διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ, όπως το νέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Υποδομών, των εστιών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης, των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και του νέου Ιατρικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών. Στην Κύπρο η Intrakat κατασκευάζει την α’ φάση του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του νησιού. 

Αξιοσημείωτες είναι και οι επενδύσεις της εταιρείας στους τομείς των ΑΠΕ. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW και αποθήκευσης ενέργειας 0,7 GW. H εισηγμένη είναι πολύ κοντά να ολοκληρώσει χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. για την  ανάπτυξη αιολικών πάρκων100 MW, οι χρηματοροές των οποίων θα αρχίσουν εντός του 2023.

Στον τομέα του Real Estate εστιάζει σε high end τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Σύρος,  η Αθήνα και η Κρήτη, και σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς ξενοδοχειακές και οικιστικές μονάδες. 

Σύμφωνα με σχετική δήλωσή της η Winex Investment έχει την πρόθεση να αγοράσει και όσες αδιάθετες μετοχές τυχόν προκύψουν, στο ποσοστό που της αναλογεί. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα