Γέλεν: Σε ασταθές περιβάλλον η παγκόσμια οικονομία

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 19:49
UPD:19:53
REUTERS/POOL

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ενώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτικό, το τρέχον σκηνικό έχει δημιουργήσει τις συνθήκες όπου θα μπορούσαν να εμφανιστούν κίνδυνοι.

Αυτό είναι ένα «επικίνδυνο και ασταθές περιβάλλον» για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αυξημένης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είπε η Γέλεν απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία της τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Είναι ένα περιβάλλον στο οποίο «οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα μπορούσαν να υλοποιηθούν» στις ΗΠΑ, είπε.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε selloff των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας σε αγορές έκτακτης ανάγκης και πτώση του γεν που προκάλεσε επανειλημμένη παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος.

«Μέχρι σήμερα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν ήταν πηγή οικονομικής αστάθειας», είπε η κ. Γέλεν στην ομιλία της στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Βιομηχανίας Κινητών Αξιών και Χρηματοοικονομικών Αγορών. «Ενώ συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τους αναδυόμενους κινδύνους, το σύστημά μας παραμένει ανθεκτικό και συνεχίζει να λειτουργεί καλά μέσα από αβεβαιότητες».

«Είμαστε επίσης προσεκτικοί στην πιθανότητα η υψηλότερη αστάθεια της αγοράς να εκθέσει τις ευπάθειες στη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση εκτός τραπεζών», δήλωσε η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα