Ευρωζώνη: Νέο πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα- «Όλο και πιο αναπόφευκτη η ύφεση»

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 15:10
UPD:15:15
REUTERS/ANNEGRET HILSE

Η ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα τον Οκτώβριο, υποχωρώντας σε χαμηλό διετίας. Μάλιστα συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει σε ύφεση.

Οι επιχειρήσεις δέχθηκαν πιέσεις λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού, κα κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους και των πιέσεων στους μισθούς.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της S&P Global (S&P Global's euro zone flash composite Purchasing Managers' Index) για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 47,1,μονάδες (από 48,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο) και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου των lockdowns κατά την πανδημία. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης είναι κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έδειξε πτώση της παραγωγής εργοστασίων, μείωση των νέων παραγγελιών, αύξηση των τιμών των εργοστασίων και πτώση των προσδοκιών, ήταν επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg, που έβλεπαν τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 47,6 μονάδες.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται έτοιμη να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της αυξανόμενης απώλειας παραγωγής και της επιδείνωσης της εικόνας της ζήτησης που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ύφεση φαίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη», σχολίασε ο Κρις Γουιλιαμσον της S&P Global.

«Αυτοί οι αριθμοί εγκυμονούν κάποιους κινδύνους για τις προβλέψεις πολλών ανθρώπων, ιδίως της ΕΚΤ», δήλωσε επίσης μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία της S&P

Ο μεταποιητικός ΡΜΙ επίσης υποχώρησε στις 46,6 από τις 48,4 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 47,8 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα- και ειδικά οι κλάδοι που βασίζονται πολύ στην ενέργεια όπως τα χημικά και τα πλαστικά- έδωσε τον τόνο στις απώλειες, καταγράφοντας την πέμπτη διαδοχική πτώση στην παραγωγή.

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,2 μονάδες από τις 48,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις αλλά στο χαμηλότερο επίπεδο του 20μήνου.

Ο κλάδος των υπηρεσιών συρρικνώθηκε επίσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα και με ταχύτερο ρυθμό καθώς οι καταναλωτές δυσκολεύονται με τα υψηλά κόστη.

Οι νέες παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκαν για τέταρτο μήνα, με ρυθμό που δεν είχε να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2012, εξαιρουμένων των μηνών σε lockdown.

Οι εταιρείες σε όλους τους τομείς ανέφεραν ότι οι πιέσεις στο κόστος μειώθηκαν ελαφρώς, αλλά οι τιμές που χρεώνονται για αγαθά και υπηρεσίες αυξάνονται με ρυθμό που σύμφωνα με την S&P είναι ο έκτος ταχύτερος από την έναρξη καταγραφής των δεδομένων της το 2002.

Ο σύνθετος δείκτης νέων δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε κοντά σε χαμηλό δύο ετών στις 45 από τις 46,3 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή υποχώρησε στις 44,2 από τις 46,3 μονάδες.

Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας περιορίστηκαν ελαφρώς καθώς βελτιώθηκαν οι προμήθειες βασικών πρώτων υλών.

Η αύξηση της απασχόλησης αυξήθηκε οριακά από τον Οκτώβριο, αλλά παρέμεινε χαμηλή σε σύγκριση με τους τελευταίους 18 μήνες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα