Κίνα: Η τρίτη θητεία του Σι Τζινπίνγκ βάζει τους ξένους επιχειρηματίες σε «συναγερμό»

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 14:57
UPD:15:01
REUTERS/TINGSHU WANG

Ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Κίνα εξέφρασαν σήμερα επιφυλακτικότητα αναφορικά με τη νέα ηγετική ομάδα που παρουσίασε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και τις δεδηλωμένες προτεραιότητές του, με ορισμένους να ζητούν να μην υπάρξει μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στην αγορά.

Ο Έρικ Τζενγκ, πρόεδρος του Αμερικανού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σανγκάη, δήλωσε στο Reuters ότι το επιμελητήριο θεωρεί «ενθαρρυντική» τη δέσμευση για εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και για "άνοιγμα" που αναφέρθηκε στην ομιλία του Σι στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ολοκληρώθηκε χθες.

«Ωστόσο, σε μια περίοδο κατά την οποία η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο περιβάλλον, ανησυχούμε ότι η χρήση εργαλείων που δεν σχετίζονται με την αγορά, όπως οι κυβερνητικές επιδοτήσεις για τη στήριξη του κρατικού τομέα, θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Σι εξασφάλισε χθες μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας του και παρουσίασε μια νέα Διαρκή Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν στενοί του σύμμαχοι, προκαλώντας μεγάλη πτώση στις μετοχές στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι επενδυτές φοβούνταν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα θυσιαστεί για πολιτικές που βασίζονται στην ιδεολογία.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα ανέφερε σε ανακοίνωση ότι υιοθετεί στάση «αναμονής» σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του Συνεδρίου καθώς δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις πολιτικής έως τον Μάρτιο του 2023, όταν το κόμμα πραγματοποιήσει τις ετήσιες συνεδριάσεις του.

Ο Στιβ Λιντς, επικεφαλής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, δήλωσε ότι ενώ τα σχόλια στο συνέδριο καταδεικνύουν κάποια συνέχιση στοιχείων του παρελθόντος, το επιμελητήριο βλέπει «σημαντικές μεταβολές» σε ορισμένες πολιτικές και ότι πρέπει να περιμένει να δει πώς θα εφαρμοστούν.

Οι ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα εμφανίζονται ολοένα και πιο επικριτικές απέναντι σε πολιτικές, όπως αυτή της μηδενικής ανοχής της COVID-19 που υποστηρίζουν ότι αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τους αποτρέπει από το να προσελκύουν εργαζομένους από το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα