Ιράν: Κοντά στο 30% ο ετήσιος πληθωρισμός

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 11:06

Ανοδο 1,8% σημείωσε τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός του Ιράν, φθάνοντας στο 29,4%, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η αύξηση των τιμών και οι οικονομικές πολιτικές του προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2009, κατά τις οποίες ο Αχμαντινετζάντ θα επιτύχει νέα τετραετία στην ηγεσία της τέταρτης μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,9% τον ιρανικό μήνα που έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου από τον προηγούμενο μήνα, ωθώντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 29,4% από 27,6%, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες που επικαλέστηκαν στα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ο πληθωρισμό σημειώνει σταθερή άνοδο από το περίπου 11% που ήταν από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τον Αχμαντινετζάντ το 2005.

Και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολική, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου, έχουν διψήφιο πληθωρισμό. Οικονομολόγοι λένε ότι ο πληθωρισμός στο Ιράν ήταν το αποτέλεσμα των μεγάλων κυβερνητικών δαπανών σε πετροδολάρια.

Την εβδομάδα που πέρασε ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, Μαχμούντ Μπαχμάνι είπε ότι θα διοχετεύσει 15 δισ. δολ. στο τραπεζικό σύστημα με στόχο την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, κίνηση που οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα