Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές- Πού αποδίδεται

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 13:18
UPD:13:21
REUTERS/VINCENT KESSLER

Πτώση 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 1,8%, και διαμορφώθηκαν στα 91,83 δολάρια το βαρέλι. Έτσι «έσβησαν» μέρος της ανόδου 2% που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα.

Αντίστοιχα, οι τιμές για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκαν στα 83,27 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 2,1%.

Η υποχώρηση των τιμών αποδίδεται στη μικτή ανάκαμψη κατά το τρίτο τρίμηνο στην Κίνα και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ζήτηση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο παρέμεινε περιορισμένη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αυστηρές πολιτικές για τον COVID-19 και οι εξαγωγές καυσίμων περιόρισαν την κατανάλωση.

Αν και ήταν υψηλότερες από τον Αύγουστο, οι εισαγωγές αργού της Κίνας τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 9,79 εκατ. βαρέλια, και 2% πιο χαμηλά συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς ανεξάρτητα διυλιστήρια περιόρισαν τη διακίνηση εν μέσω χαμηλών περιθωρίων και αδύναμης ζήτησης.

Παράλληλα, το ισχυρό δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα λιγότερο ελκυστικά.

Και μέσα σε όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύουν την πιθανότητα ύφεσης στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι το αργό πετρέλαιο έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας του από τον Ιούνιο, καθώς πάνω από την αγορά πλανάται η ανησυχία ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί. Ωστόσο, οι σημαντικές περικοπές στην παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+ και οι επικείμενες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της προσφοράς προς το χειμώνα. Προς το παρόν, ωστόσο, οι traders εστιάζουν στις προοπτικές για την οικονομία και τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα