Κίνα: Ανάπτυξη 3,9% το γ' τρίμηνο - Ξεπέρασε τις προβλέψεις

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 09:05
UPD:09:06
REUTERS/JASON LEE

Ανάπτυξη 3,9% κατέγραψε η Κίνα το γ'  τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, και παρά την επιβράδυνση που προκάλεσαν τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του ασιατικού γίγαντα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την επομένη της ανάδειξης του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κινήματος της Κίνας και άρα του κράτους για τρίτη συναπτή θητεία, ανακοινώθηκαν με έξι ημέρες καθυστέρηση, χωρίς προαναγγελία ως είθισται. Τα δεδομένα για την πορεία της οικονομίας επρόκειτο να ανακοινωθούν την περασμένη Τρίτη, αλλά η δημοσιοποίησή τους αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters πριν από τις 18 Οκτωβρίου ανέμεναν ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας κατά 3,4% το τρίτο τρίμηνο. Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην επιχειρηματική δραστηριότητα επηρέασαν την ανάπτυξη και ώθησαν πολλές επενδυτικές τράπεζες να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους στο 3% περίπου.

Το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ της Κίνας είχε αυξηθεί μόλις κατά 0,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από το 2020, ενώ είχε αναπτυχθεί κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο.

Η Κίνα εφαρμόζει αυστηρή πολιτική για την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία οδηγεί συχνά στο ξαφνικό κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων, πλήττει τη δραστηριότητα και τις μετακινήσεις και συρρικνώνει την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Το Πεκίνο έδωσε επίσης στη δημοσιότητα επιμέρους στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα. Οι εξαγωγές, βασικός μοχλός της ανάπτυξης της Κίνας, ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καταγράφοντας άνοδο 5,7% (σε όρους δολαρίου ΗΠΑ) τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών κατά 4,1%. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. 

Οι πωλήσεις λιανικής επιβραδύνθηκε ωστόσο τον Σεπτέμβριο, αν και αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Επιπλέον, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου στο 5,5%, από 5,3% έναν μήνα νωρίτερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα