Ερντογάν: Θα σώσουμε επενδυτές και πολίτες από την καταπίεση των επιτοκίων

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 07:04
UPD:07:25
via REUTERS/SPUTNIK

Την αφοσίωσή του στην ανορθόδοξη πολιτική που τον θέλει πολέμιο των υψηλών επιτοκίων, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι στόχος της Τουρκίας είναι να δει τα επιτόκια, που αυτή τη στιγμή είναι στο 10,5%, να πέφτουν κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους.

«Το επιτόκιο θα μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό», είπε σε ομιλία του στην επαρχία Μαλάτειατης Τουρκίας το Σάββατο. «Θα σώσουμε τους επενδυτές μας, τους πολίτες από την καταπίεση των επιτοκίων».

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που μας πέρασε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας  προχώρησε σε μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων απ' ό,τι αναμενόταν μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, από 12% σε 10,5%.  Τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν ζήτησε να πέσει το κύριο επιτόκιο κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους, και όλα αυτά παρά τον πληθωρισμό της Τουρκίας που διαμορφώθηκε στο 83,45% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 24 ετών.

Ο Ερντογάν είναι υπέρμαχος του χαμηλού κόστους δανεισμού, υποστηρίζοντας μια ανορθόδοξη θεωρία που θέλει τη μείωση των επιτοκίων να οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό. «Θα επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό από το επόμενο έτος αφού μειώσουμε τα επιτόκια», είπε ο πρόεδρος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα