Νέο ΙΝΚΑ: Αιτήματα προς τις ελληνικές τράπεζες για την προστασία των δανειοληπτών

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 13:33

Προτάσεις-αιτήματα προς τις ελληνικές τράπεζες καταθέτει το Νέο ΙΝΚΑ για την προστασία των δανειοληπτών.

«Αυτά που σήμερα αξιώνουμε και απαιτούμε από τις τράπεζες, δεν είναι μόνο αιτήματα δίκαια, βάσιμα και αυτονόητα, αλλά αποτελούν την ελάχιστη εγγύηση ότι δεν θα ξανασυμβούν τα ίδια φαινόμενα ασυδοσίας και κοινωνικής σκληρότητας και επιθετικότητας», σημειώνει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, στην οποία ζητεί:

Α. Διαφάνεια: Είναι η ελάχιστη υποχρέωση και εγγύηση απέναντι στους πελάτες τους, απέναντι στην κοινωνία, να έχουν οι τράπεζες στην διάθεση των πελατών τους, στην διάθεση της κοινωνίας τα στοιχεία τους για να μπορούμε να κρίνουμε και να παρεμβαίνουμε μέσα από τους πολιτειακούς θεσμούς για να διορθώνουμε τις πιθανές στρεβλώσεις της απληστίας και της ανοησίας κάποιων.

Β. Τόκοι, επιτόκια: Απαιτούμε δίκαιους τόκους, απαιτούμε κανένα συνολικό ετήσιο επιτόκιο να μην είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του επιτοκίου της Ε.Κ.Τ. ή το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού (Euribor) + 80% . Εφαρμοστέο πάντα από τα δύο το μικρότερο. Συνάμα κανένα επιτόκιο κατάθεσης δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το επιτόκιο της Ε.Κ.Τ. μείον 0,5%.

Γ. Καταγγελία δανείων: Καμία συνολική καταγγελία δανείου ή πίστωσης δεν μπορεί να γίνει, εάν η εκκρεμής οφειλή δεν είναι μεγαλύτερη του 30% του συνολικού ποσού της πίστωσης. Αντίστοιχη υποχρέωση έχουν οι τράπεζες απέναντι στους επαγγελματίες. Τα οφειλόμενα ποσά που είναι ληξιπρόσθεσμα (π.χ. δύο δόσεις δανείου) παραμένουν οφειλόμενα και μπορεί η τράπεζα να τα διεκδικήσει, αλλά μόνο αυτά και τίποτα παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή, τοκοφορία υπερημερίας μπορεί να εννοηθεί μόνο για το εκάστοτε κατά την σύμβαση απαιτητό ποσό (δόσεις) και όχι για το σύνολο της συμβάσεως.

Δ. Επαναδιαπραγμάτευση δανείων: Αξιώνουμε την επαναδιαπραγμάτευση όλων των δανειστικών συμβάσεων που έχουν τεθεί σε οριστική καθυστέρηση, όλων των συμβάσεων που κατ' εφαρμογή αδίκων όρων χαρακτηρίστηκαν ληξιπρόθεσμες και απαιτητές, αλλά και των συμβάσεων όσων βλέπουν ότι υπό τους νέους όρους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Για τους παραπάνω λόγους το Νέο ΙΝΚΑ έχει απευθύνει πρόσκληση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να συζητηθούν τα ανωτέρω ζητήματα. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα γραφεία του Νέου ΙΝΚΑ (Λεωφ. Κηφισίας, αρ. 5), την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 13:00.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα