Φυσικό αέριο: Μακρόν εναντίον ΗΠΑ για κερδοσκοπία σε βάρος της Ευρώπης

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 22:15
UPD:22/10/2022 00:00
REUTERS/PIROSCHKA VAN DE WOUW

Για δύο μετρα και δύο σταθμά κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν,  όσον αφορά την εμπορική και ενεργειακή τους  πολιτική την ώρα που  η δυσαρέσκεια στην Ευρώπη αυξάνεται για το βαρύ οικονομικό τίμημα που πληρώνει η ήπειρος λόγω του πολεμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.  

Ο Μακρόν, λάβρος, σε συνέντευξη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε την Ουάσινγκτον πως ενώ χρεώνει χαμηλα την ενέργεια στο εσωτερικό της «πουλά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ»

«Επιπλέον, είπε ο Μακρόν  η κρατική στήριξη στις ΗΠΑ φτάνει ως και  80% σε κάποιους τομείς, κάτι που εδώ ( σσ. στην Ευρώπη) απαγορεύεται. Βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε. «Αυτή η τακτική καταστρατηγεί τους κανόνες του υπερατλαντικού εμπορίου» πρόσθεσε.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Bloomberg, αμφισβητεί το πακέτο των ΗΠΑ που είναι γνωστό ως «νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού»  το οποίο μεταξύ αλλων προωθεί μέσω επιδοτήσεων τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα - και την απεξάρτηση από τα καύσιμα- που κατασκευάζονται στο εσωτερικό και προάγει, όπως λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καταχρηστική «υποστήριξη στην πράσινη οικονομία»

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να θέσει σθενάρα αυτά τα ζητήματα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στις αρχές Δεκεμβρίου

Η  διμερής σχέση Γαλλίας-ΗΠΑ  κλονίστηκε σοβαρά όταν  η Αυστραλία  προχώρησε στην τριμερή συμφωνία ασφαλείας AUCUS με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο . Τότε η Καμπέρα αποχώρησε από μεγάλο deal με το Παρίσι για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων,  υπέρ των Αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Η Γαλλία, ανακάλεσε για λίγο τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, αλλά οι σχέσεις βελτιώθηκαν μετά τη συνάντηση του Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-20. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Γαλλία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ και αναγνώρισε τη σημασία του οράματος του Μακρόν για κοινή άμυνας της ΕΕ.

Όμως οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά. Την Παρασκευή, ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως παραγωγούς ενέργειας που αποκομίζουν «υπερκέρδη» επωφελούμενοι από το «εισόδημα  που φέρνει ο πόλεμος», ενώ ανέφερε  ότι έχει συζητήσει το θέμα αρχικά «φιλικά» με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες σε «τετραπλάσιες τιμές από αυτές που το πουλάει» στο εσωτερικό. 

ΟΙ δηλώσεις Λεμέρ απηχούσε προηγούμενα σχόλια του Μακρόν, ότι η ΕΕ πρέπει να ενωθεί με τις ασιατικές οικονομίες και  να απαιτήσει από  ΗΠΑ και  Νορβηγία  μεγαλύτερη αλληλεγγύή με χαμηλότερες τιμές στην πώληση φυσικού αερίου.

  naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα